Under femton års tid har Barnkonferensen arrangerats på Högskolan Väst tillsammans med Barnahus Fyrbodal och närliggande kommuner.
Då samlas forskare och anställda från skola, socialtjänst, polis och vård under ett gemensamt tema. I år lockade temat I våldets spår närmare 600 personer.
– Jag är stolt över att under så många år fått bidra till att höja kunskapen bland oss alla, sa Maria Blomgren från Barnahus Fyrbodal i sitt välkomstanförande.
Anette Bolin, forskare i social arbete på Högskolan Väst, har även hon varit delaktig i planerandet av arrangemanget under dessa 15 år.
– För att lyckas klara av de samhällsutmaningar som vi står inför behöver vi samlas från olika delar i samhället och tillsammans resonera kring hur vi kan ta oss an de problem som finns. Vi har alla olika erfarenheter, kunskaper och perspektiv som är nödvändiga för att hitta nya verktyg och arbetssätt när det handlar om barn och ungas utsatthet, säger Anette Bolin.
Konferensen inleddes effektfullt med dansare från N3 i Trollhättan och pågick sedan under två dagar. Den tog med alla deltagare på en resa i hur våldets konsekvenser kan påverka barns uppväxt. Var femte barn i varje klass har upplevt våld. Konferensen syftar till att mötas och skapa dialog kring de här frågorna och fundera kring hur alla kan hjälpas åt att förebygga, upptäcka och ta hand om de utsatta. Medverkande talare kom såväl från akademin som från praktiken inom till exempel Utvecklingscentrum Mitt/Barn och unga NOA samt Föräldraskapsstöd Familjecentrum.
Childhood poängterade tidiga insatser
Som öppningstalare fanns Åsa Olsson, Program Director på World Childhood Foundation. De arbetar med att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn.
– Vi har en nära relation till Barnahus och jag är glad att få vara här. Vi är alla överens om att våld mot barn är totalt oacceptabelt. Jag skulle vilja poängtera vikten av tidiga insatser som är a och o för att kunna hjälpa barnen, i tid.
Unga män i fokus
En annan av de medverkande talarna var Bo Helsing, som delar sin tid som socionom och doktor i psykologi vid Högskolan Väst med att arbeta på Mottagningen för Unga Män (MUM) i Göteborg. Han pratade på temat Att forska om och samtala med unga män om svårigheter i relationer.
Mottagningen för Unga Män har funnits sedan 1999 och har fokus på relationer, sexualitet, psykisk ohälsa och destruktiva relationer och fungerar som en förebyggande verksamhet och vänder sig till män mellan 18 och 30 år. I Västra Götalandsregionen finns MUN i Borås, Göteborg, Skövde och Trollhättan. Dessutom finns den digitala mottagningen MUM Online.
– Vi vet att många killar och unga män tvekar att söka råd och kanske söker hjälp och stöd för sällan eller för sent. Vi ser dock att fler män kommer till oss för samtal och vi vet att det sociala nätverket är av stor betydelse för att man ska söka hjälp, säger Bo Helsing.
Orosmoln hos unga män
Bo belyser några orosmoln som han ser kring hur det ”står till” hos unga män. Bland annat att nya studier visar att allt fler unga män är kritiska till jämställdhet, att det i Ungdomsbarometern visar att omsorgsfrågor, som sjukvård, välfärd etcetera är mindre viktiga för killar än tjejer. Ytterligare ett orosmoln som framkom i en studie som Bo Helsing genomfört på Mottagningen för Unga Män visar att bland män som har sex med män (MSM) uppger 36 procent att de är utsatta för sexuella handlingar mot sin vilja.
Ett gym för att träna känslobeteende
Bo pekar också på att mycket normer för män fortfarande är kopplade till maskulinitet. Män ska inte snacka, de ska vara hårda, inte visa känslor etc och därför är unga män med psykisk ohälsa svårare att hjälpa. Just känslor är ett viktigt redskap som maskuliniteten inte uppmuntrar och det är svårt söka och ta emot samtalsstöd om man har ett otränat känsloliv, menar Bo.
– På MUM brukar jag välkomna killarna till ”ett gym för dina otränade känsloresurser”. Här tränar vi oss i att känna och uttrycka känslor med fokus på det aktuella problemet.
Bo ser dock vissa ljusglimtar och menar att exempelvis att Metoo-rörelsen har gjort det mer ok för män att prata om sina relationer och vilka gränser som gäller både för sexualitet och hur man är mot varandra.
Fler män i publiken önskas!
Som ett tips till nästa års konferens hade Bo en uppmaning med anledning av den kraftigt kvinnligt överrepresenterade publiken: Alla ni kvinnor som är här – ta med en man nästa år, oavsett vad de jobbar med så att de får vara med och delta i viktiga konferenser som denna!