Nu odlar gymnasieskolorna sin egen mat
Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Nu odlar gymnasieskolorna sin egen mat i sina skolrestauranger

Nu odlar gymnasieskolorna sin egen mat i sina skolrestauranger

Publicerat av: Redaktionen

Karlstads kommun vill satsa på att odla egen mat i sina skolrestauranger.

Samtliga tre gymnasieskolor har fått varsitt hydroponiskt odlingsskåp där kryddor och sallad kan odlas i både pedagogiskt och hållbart syfte.

Sedan 2019 kan personal på Karlstads tre gymnasieskolor köpa med sig en ”rädda-maten-låda” hem. Lådan består av mat som blivit över från dagens lunchservering och totalt har 6 400 portioner räddats. Försäljningen har genererat 160 000 kronor som nu återinvesteras i tre hydroponiska odlingsskåp.

Att odla hydroponiskt innebär att odla utan jord. I stället för jord använder man vatten och näring. Tekniken gör det enkelt att komma igång och kräver inga farliga gödningsmedel som läcker vidare ut i naturen.

Nu odlar gymnasieskolorna sin egen mat

Karlstads kommuns tre gymnasieskolor har fått varsitt hydroponiskt odlingsskåp där bland annat kryddor och sallad kan odlas.

– Det finns många anledningar till att vi valt att satsa på detta. Vi kommer i högre grad kunna bjuda på saker som det inte är säsong på, och slippa importera det från utlandet.

-Vi hoppas också att det ska bidra till att göra måltiden till ett ännu mer pedagogiskt moment. Eleverna kommer ju kunna se vad som händer när råvarorna växer upp, säger Alain Grenard, kostchef på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Karlstad.

De tre skåpen har redan placerats ut i matsalen på skolorna och i höst ska det odlas såväl kryddor som sallad däri. Förutom att det egenodlade kommer att användas i matlagningen kommer eleverna alltså bjudas på en bättre helhetsförståelse för livsmedelskedjan.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>