Hem NYHETER Industri och akademi lockar AI-professorer till Sverige

Industri och akademi lockar AI-professorer till Sverige

Publicerat av: Redaktionen

En bra möjlighet att kombinera arbetet på universitet med industrisamarbeten lockar AI-experter till Sverige – i hård internationell konkurrens.

Den senaste rekryteringen är professor Aristides Gionis till forskningsprogrammet Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, med stöd av bland andra Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Forskare inom AI är eftersökta på arbetsmarknaden världen över och behovet att bygga en kompetensbas i Sverige är stort.

Med extra kraft från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse erbjuder programmet WASP en unik plattform för akademisk forskning i nära samarbete med svensk industri.

– Enda sättet att snabbt föra Sverige framåt inom artificiell intelligens är genom internationell rekrytering av meriterade professorer. Varje professor vi får hit producerar flera doktorer och mycket ny kunskap.

Det gagnar vår gemensamma kompetensbas i Sverige, menar Mille Millnert, ordförande i WASP.

En expert i ”Data mining” till KTH

Industri och akademi lockar AI-professorer till Sverige

Aristides Gionis.

Den senaste rekryteringen är Aristides Gionis. Idag är han professor på Aalto University i Finland och har en bakgrund på bland annat Yahoo! och Microsoft.Han anställs på KTH där han kommer att undervisa i ”data mining” och bygga upp en forskargrupp.

Annika Stensson Trigell, vicerektor för forskning på KTH, har deltagit i rekryteringen. Hon berättar att Gionis länge har arbetat med att utveckla effektiva beräkningsalgoritmer för analyser av stora datamängder, bland annat på data i sociala medier. Den forskningen är viktig för den fortsatta utvecklingen av AI-metoder som kan använda sig av information i olika typer av data, menar Annika Stensson Trigell:

– Aristides Gionis profil kompletterar KTH:s befintliga kompetens inom AI. Genom att bygga upp ett nära samarbete med våra forskare inom olika områden, som exempelvis energi, transport, digitalisering och industriell transformation, väntas han bidra med effektivare algoritmer och nya metoder.

Talanger viktiga för industri 4.0

Samverkan mellan akademi och industri är viktigt när ny kunskap och fler tillämpningar av AI växer fram. Därför är även representanter från svensk industri delaktiga i rekryteringen av de internationella WASP-professorerna. Magnus Frodigh, forskningschef på Ericsson, är en av dem:

– Artificiell intelligens är ett nyckelområde för att vi ska kunna vara världsledande inom utvecklingen av industri 4.0 och den pågående digitaliseringen. Genom att knyta de bästa talangerna till programmet säkerställer WASP att de kan driva utvecklingen framåt och leverera förstklassiga forskningsresultat.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>