Hem SFI Mobilearn gör elever aktiva på lektionen

Mobilearn gör elever aktiva på lektionen

Publicerat av: Redaktionen

Utbildningsföretaget Omsorgslyftet utbildningar i Nacka använder Mobilearn i samhällsundervisningen.

Samhällskommunikatör och SFI-lärare, Lina Al-Sammarie, berättar varför hon valt att arbeta med Mobilearn i undervisningen och hur det har förbättrat hennes lektioner.

Mobilearn gör elever aktiva på lektionen

Samhällskommunikatör och SFI-lärare, Lina Al-Sammarie, tillsammans med sina elever i samhällsorienteringen

Nacka kommun klev på som Mobilearns andra kund 2014 och har sedan dess arbetat med att dela ut Mobilearns verktyg till kommunens nyanlända.

I ett projekt hösten 2016 erbjöds Nackas utbildningsföretag och HVB-hem fria licenser av kommunen för att dela ut till nyanlända och ensamkommande. Verksamheterna fick fria händer kring hur de ville arbeta med verktyget.

Ett av utbildningsföretagen som valt att arbetar aktivt med Mobilearn är Omsorgslyftet utbildningar.

Där har man valt att integrera Mobilearn i samhällsorienteringen och arbetar nu med Mobilearn som ett verktyg under lektionerna.

Samhällskommunikatör och SFI-lärare Lina Al-Sammarie berättar varför hon har valt att arbeta med Mobilearn i hennes undervisning och hur det har förbättrat hennes lektioner.

Beskriv kort hur du använder Mobilearn i samhällsundervisningen?
Innan lektionerna förbereder jag eleverna genom att skicka ut ett meddelanden genom Mobilearn där jag informerar om vad nästa lektion ska handla om. De får av mig rekommenderade avsnitt i Mobilearn för att läsa på inför lektionen.

När lektionen startar så får eleverna berätta vilken information de hittat kring dagens ämne och hur de hittat den. Vi fortsätter i diskussionsform och det dyker ofta upp frågor kring bekantas och släktingars berättelser om hur det fungerar i Sverige. Jag hänvisar eleven att söka svaret själv i Mobilearn för att få ett korrekt och tillförlitligt svar. Under lektionerna ger jag också eleverna i uppgift att söka information kring ett ämne med utvalda sökord som jag förberett, eleverna får redovisa svaren för klassen och visa hur de hittade dit.

Avslutningsvis så tipsar jag eleverna att ”spara” artikeln i deras egna verktyg för att fördjupa sig i ämnet hemma.

Varför har du valt att använda Mobilearns verktyg på dina lektioner?
Det är en säker informationskälla. Nyanlända förtjänar att få rätt information och själv söka sina svar. Mobilearn har allt samlat på ett stället och det är lätt att plocka fram. Informationen finns på det egna språket vilket hjälper eleverna snabbt förstå vad vi pratar om under lektionerna.

Har du märkt någon skillnad sedan du införde Mobilearn på dina lektioner?
Eleverna är med! De är aktiva, ställer frågor och bidrar till diskussionen. Förut deltog många elever passivt under lektionerna och lyssnade mest. Det underlättar för mig också. Innan var det svårt att förbereda en lektion. Jag skrev ut massor av papper, var inne på nätet och sökte i många olika källor för att förbereda lektionerna. Det tog mycket tid.

Med Mobilearn så finns redan färdiga lektionsförslag och en samlad källa vilket gör det enkelt för mig planera mina lektioner. Vi använder Mobilearn i klassrummet men det märks också att eleverna använder det mycket utanför skoltid. Jag har haft elever som kommit till lektionen med Mobilearn i handen och själv velat dela med sig till klassen av ny information som de hittat när de använt verktyget hemma.

Vilka fördelar tror du att det finns att arbeta aktivt med Mobilearn som ett verktyg i t.ex. samhällsundervisning?
Eleverna får lära sig att söka information själva genom praktiska, lärarledda uppgifter. De får lära sig i vilka situationer de kan använda verktyget utanför skoltid eller när de är färdiga med kursen.

Tror du att Mobilearns verktyg kan hjälpa att underlätta nyanländas etablering i Sverige?
Det stärker människor att få möjlighet att hitta riktig information själva. Det underlättar t.ex. deras besök hos arbetsförmedlingen eller sjukhuset när dom kan läsa och förstår vad besöket handlar om på deras egna språk. Det är viktigt att kunna få information på sitt modersmål och att förstå informationen.

Slutligen, finns det något som du önskar se i Mobilearn som inte finns i idag?
Yrkesmatchning och att söka jobb. Men det vet jag är på väg in snart. Eleverna har visat stort intresse för CV-tjänsten som redan finns.

En frågesport eller quiz där eleverna får svara på samhällsfrågor som en avslutning av samhällskursen skulle jag gärna se i Mobilearn!

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>