Sparks Generation bryter ny mark – ger fler ungdomar tillgång till ett meningsfullt fritidsliv
Hem EFTER PLUGGET Sparks Generation bryter ny mark – ger nu fler ungdomar tillgång till ett meningsfullt fritidsliv

Sparks Generation bryter ny mark – ger nu fler ungdomar tillgång till ett meningsfullt fritidsliv

Publicerat av: Redaktionen

Efter ett framgångsrikt pilotprojekt i Upplands-Bro kommun lanseras idag Sparks Generation även i Sundbyberg stad.

Alla unga mellan 10 och 17 år i Sundbyberg får nu tillgång till hela kommunens utbud av kostnadsfria fritidsaktiviteter samlat på en och samma plattform.

Idag har över 45% av ungdomarna i Upplands-Bro sparksapp.se.

Före pandemin saknade över en tredjedel av ungdomarna i Sverige en fritidsaktivitet, enligt siffror från Statistikmyndigheten SCB. Dålig kännedom om vilket utbud som finns och bristande ekonomiska resurser är vanliga hinder som står i vägen för att unga ska delta i aktiviteter. Med bakgrund till detta grundade Alexandra Krook den ideella organisationen Sparks Generation och tillsammans med ungdomar i Upplands-Bro kommun utvecklade de en konkret plattform där unga själva kan hitta, pröva och betygsätta fritidsaktiviteter i sitt närområde.

– Det är ett allvarligt problem att så många unga idag inte har någon fritidsaktivitet. Vi vet att fritidsaktiviteter är viktigt för ungas mentala och fysiska välmående, att det kan bidra till att bryta ensamhet och att det har en positiv effekt på ungas trivsel och motivation i skolan. Dessutom utgör det ett viktigt skydd mot missbruk och kriminalitet, säger Alexandra Krook, grundare av Sparks Generation.

Sparks Generation bryter ny mark – ger fler ungdomar tillgång till ett meningsfullt fritidslivGenom lanseringen i Sundbybergs stad får alla ungdomar i kommunen tillgång till sparksapp.se, en webbapp där det går att hitta kostnadsfria prova-på-aktiviteter, kurser och läger inom bland annat konst, idrott, schack och programmering, anordnade av både kommunen och föreningslivet.

Samtidigt får kommunen tillgång till aggregerad data kring de ungas intressen och vad de tycker om aktivitetsutbudet.

– Att ge barn och unga bättre möjligheter att hitta sin fritidsaktivitet är ett viktigt arbete, en aktiv och meningsfull fritid bidrar till personlig utveckling. Samarbetet med Sparks Generation möjliggör att fler barn och unga kan hitta sin grej samtidigt som det blir enklare för föreningar och andra aktörer att nå ut till fler, säger Per Fjällström, kulturchef i Sundbyberg Stad.

För att synliggöra plattformen rekryterar Sparks lokala ungdomsambassadörer som genom skolbesök, deltagande i aktiviteter och sociala medier inspirerar andra ungdomar till att ta del av aktivitetsutbudet.

– Det känns väldigt fint och viktigt att få vara med och bidra till att fler unga hittar aktiviteter som de brinner för, oavsett vilka förutsättningar som de har. Jag har själv haft möjligheten att utöva min spark under mer än halva mitt liv, något som gett mig en ovärderliga minnen, säger Negar Rezaei, Sparks-ambassadör och koordinator, Sparks Generation.

Sparks strävar efter att expandera sin plattform och söker kontinuerligt efter fler aktörer som vill gå samman för att skapa förutsättningar för en meningsfull fritid för fler unga.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>