Dugga bjuder lärare på kickstart
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Dugga bjuder lärare på kickstart

Dugga bjuder lärare på kickstart

Publicerat av: Redaktionen

Många lärare fick ett mail med ett generöst erbjudande i juni.

Mailet kom från Dugga Assessment som enligt egen utsago vill bjuda lärare i landet till en ”kanonstart på det nya läsåret” med en ”kostnadsfri kickstartutbildning i september”.

Utbildningen – som är digital – äger rum under dagarna den 13 till 17 september. Dugga visar förståelse för lärarnas arbetssituation genom att låta meddela att ”alla välkomna att delta under ett eller vid flera tillfällen” utifrån vilka möjligheter man har. Det enda kravet är att man anmäler sig och meddelar när man ämnar delta.

Vidare berättar Dugga i mailet att ifall inget av datumen fungerar så är man välkommen att höra av sig till Dugga för att hitta alternativa tider. Man kan omöjligt säga att erbjudandet är annat än minst sagt generöst.

IT-pedagogen blev lite nyfikna på vad den här kickstarten egentligen är och tog kontakt med Claudia Rademaker – medgrundare och marknadsansvarig på Dugga – för att räta ut våra frågetecken. Vår första undran gällde målgruppen. Riktar man sig till alla lärare eller till en specifik lärargrupp? Claudia Rademaker är här tydlig med att kickstartutbildningen riktar sig till alla lärare i alla utbildningsstadier. Några särskilda förkunskaper ska heller inte behövas. Tanken är, enligt Rademaker att man efter utbildningen ska lärarna ha tillräckliga kunskaper för att kunna skapa och genomföra prov i sin helhet, utan att ha nämnvärda förkunskaper.

Att det handlar om prov och/eller examinationer förefaller naturligt med tanke på namnet dugga som är ett begrepp som närmast beskriver ett prov som är av mindre dignitet än en tenta men större än ett enklare förhör. Kickstartutbildningen kommer att innefatta hela processen kring prov. De deltagande lärarna kommer, som Claudia Rademaker uttrycker det – ”att få lära sig flödet I Dugga,  allt från att skapa prov, schemalägga prov, genomföra prov, rätta prov till att publicera provet till eleverna”.

Dugga bjuder lärare på kickstart

Claudia Rademaker

Det här med att delta en eller flera dagar då? undrade vi. Har man något för att delta fler än en dag? Är det olika innehåll under de olika dagarna?

”Nej”, säger Claudia Rademaker. ”Utbildningen kommer att vara likadan varje dag. Det räcker gott att delta under en av dagarna.

Det finns alltid ett riskmoment när det kommer till korta, intensiva utbildningar med mycket stoff och hög intensitet. När man som deltagare genomgått en sådan utbildning känner man ofta att man har lärt sig mycket men väl tillbaka på arbetsplatsen blir det nya kunskaperna lätt liggande i byrålådan där de successivt glöms bort. När man – lite för långt senare får för sig att ta tag i ”det man lärde sig på den där kursen man gick i höstas” känner man hur hopplöst mycket som har försvunnit ur minnet och de där lärdomarna gav ingen nytta i längden.

Det problemet har man på Dugga tänkt på då man kommer att genomföra en uppföljningsutbildning senare i höst. Då kommer lärarna att få möjlighet att både uppdatera sig kring det de lärt sig under kickstarten samt gå vidare med nästa steg.

Claudia Rademaker avslutar med att nämna just uppföljningskursen. ”Vi kommer att följa upp denna utbildning med Kickstart steg II under hösten, den utbildningen kommer att bli mer specifik och där kommer vi att gå igenom andra frågetyper samt hur man använder t ex bedömningsmatriser.

Här erbjuds således utbildning som ingenting kostar och som inte medför några egentliga förpliktelser. Det finns knappast några hållbara argument för att inte hoppa på tåget.

Av Mattias Lundqvist

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>