I dag, den 22 oktober, är det Kemins Dag.
Då genomför 110 000 barn och ungdomar Sveriges största kemiexperiment på temat kreativitet.
Experimenten handlar om koldioxid och om hur gasen kan fångas in och användas till nya kemiprodukter istället för att släppas ut i atmosfären.
– Kemiindustrin spelar en nyckelroll i omställningen mot klimatneutral produktion men samtidigt har många kemiföretag svårt att rekrytera rätt kompetens. Därför vill vi inspirera och uppmärksamma unga på hur kemin kan bidra till ett mer hållbart samhälle, säger Ulla Nyman, chef för opinionsbildning på IKEM.
Kemins Dag 2021 handlar om klimatet och i årets experiment får eleverna lära sig om hur koldioxid kan fångas in vid fabriksskorstenen och bli till ny råvara, så kallad CCU (Carbon capture and utilization). I det första experimentet får eleverna tillverka koldioxid i en påse. Utifrån det diskuteras kolets kretslopp och hur det påverkas av fossila råvaror och bränslen. I det andra experimentet får eleverna tillverka färg och använda sin kreativitet till att måla uppfinningar som kan minska utsläppen av koldioxid. Bakgrunden är att FN utsett 2021 till Internationella året för de kreativa näringarnas bidrag till hållbar utveckling.
― Att lösa problemen med höga koldioxidutsläpp i samhället kräver mycket kreativitet. IKEM:s medlemsföretag lägger nu mycket kraft på att utveckla nya material och tekniker för att minska utsläppen. Det handlar bland annat elektrifiering, byte av råvaror och koldioxidinfångning. För att lyckas med omställningen är rätt kompetens avgörande men tyvärr uppger många kemiföretag att det redan nu är svårt att rekrytera och det kommer inte bli lättare framöver, säger Ulla Nyman.
IKEM genomförde under hösten undersökning om medlemsföretagens behov av att anställa. Resultaten visade att företagen behöver att rekrytera 11 000 personer under de närmsta fem åren.
– Vi hoppas att Kemins Dag kan få fler elever att se kemi som ett spännande och roligt ämne. Det behövs fler kreativa kemister, men även en ökad kunskap om kemiindustrin. Vi vill att eleverna ska förstå att det är en framtidsbransch där man kan vara med och lösa våra största klimatutmaningar, säger Ulla Nyman.
Fakta om Kemins Dag
Kemins Dag har genomförts i 20 år och riktar sig till barn på mellanstadiet, men genomförs även på några högstadie- och gymnasieskolor. Dessutom arrangerar flera science centers speciella Kemins Dags-aktiviteter. Materialpaketen som lärare kan beställa kostnadsfritt från IKEM räcker till 110 000 elever och innebär att det är Sveriges största kemiexperiment.
Arrangörer av Kemins Dag är IKEM – Innovations- och kemiindustrierna, Nationalkommittén för kemi, Kemilärarnas resurscentrum och Kemisamfundet.
Fakta om kemiindustrins rekryteringsbehov
Svensk kemiindustri (raffinaderi, plast, gummi, kemi och läkemedel) står idag för en femtedel av svensk varuexport. Enligt en nyligen genomför undersökning där företagen fått svara på frågor om sitt nuvarande och kommande rekryteringsbehov räknar företagen med en total sysselsättningsökning på 12 procent under de kommande fem åren. Samtidigt ska 9 procent av dagens medarbetare lämna för att gå i pension. Det innebär att 11 000 nya medarbetare behöver anställas under de kommande fem åren. Företagen har redan nu svårt eller mycket svårt att rekrytera arbetskraft trots att Sverige har hög arbetslöshet. Till exempel uppger 90 % av företagen inom delbranschen kemi att de har svårt att rekrytera kemiingenjörer, 74 % har svårt att rekrytera kemister (naturvetare).