Höstlovsöppet

Nytt för i år är att Tjolöholm håller extra öppet några dagar under höstlovet.

Höstlovsöppet 1När många håller sig hemmavid finns Tjolöholm som ett bra alternativ. Trädgårdarna och de långa promenadstigarna i skogen är spännande att upptäcka för både barn och vuxna.

Jakt efter försvunna byggnader

En ny utomhusaktivitet har premiär i samband med höstlovet. I “Jakten på det försvunna Tjolöholm” tar en karta besökaren till olika platser runt slottet, och qr-koder berättar om hus som en gång fanns på Tjolöholm men som nu har rivits och försvunnit. Den som hittar alla koder kan också lösa en rebus med chans att vinna fint pris. Kartorna köps via Swish och finns tillgängliga varje dag, dygnet runt utanför Manegen.

Nytillskott i lekbyn

Årets satsning “Tjolöholms lekby” öppnade i våras men har lagom till höstlovet fått nytt tillskott i form av rutschkana. I återskapad historisk miljö kan barnen leka i stuteristallet, byskolan och en kopia av ett hus i Tjolöholms allmogeby med kök och sovkammare.

Den lekfulla byn är byggd i skala 1:50 och är ritad av slottets fastighetschef Niklas Martis.

– Det är en inomhuslekplats som knyter an till Tjolöholms historia. Vi lyfter fram hästarna och stuteriverksamheten som var grunden till att slottet byggdes, berättar han. Miniatyrhusen som ingår i lekbyn är utformade så att barnen kan klättra, gömma sig och krypa in och ut på olika ställen.

Förutom själva byggnaderna innehåller lekbyn också massvis av olika föremål som barnen kan leka med.

– Det finns en pedagogisk tanke bakom lekbyn och att barnen får använda riktiga föremål är både roligt och viktigt, säger Karin Kvicklund, kulturchef.

Upptäcktsfärd i slottet

I slottet kan besökaren ströva runt i sin egen takt och ta del av överdådiga inredning och omsorgsfullt skapade detaljer. Barnen kan se grevesönernas leksaker och klädesplagg i barnkammaren och både stora och små brukar fascineras av den rundspolande duschen från 1904.

Öppet kl 11-16 den 28 oktober-1 november. Under höstlovet är även Kafé Manegen och Slottsbutiken öppna. Restaurang Storstugan är öppen lördag-söndag.