Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Fler godkända elever genom praktisk matematikundervisning

Fler godkända elever genom praktisk matematikundervisning

Publicerat av: Redaktionen

Forskningsprojektet Praktisk Matematik (PraMa) har testats på Praktiska gymnasiet i Liljeholmen under ett års tid.

Nu redovisas resultatet av pilotprojektet på Matematikbiennalen 2020, matematikkonferensen i Växjö den 16-17 januari.

Matilda Edström och Malin Lignell, matematiklärare på Praktiska gymnasiet Liljeholmen, föreläser på Matematikbiennalen 2020 i Växjö den 16-17 januari. Deras föredrag ”Ta ämnesinnehållen på allvar” baseras på aktionsforskningen PraMa – Matematik och yrkesämnen i samverkan.  

Verklighetsbaserade matematiklektioner 

Eleverna på skolan har haft två ordinarie matematiklektioner och en PraMa-lektion per vecka. På PraMa-lektionerna finns en matematiklärare och en yrkeslärare med som tillsammans planerar och bedriver undervisningen. Lektionerna hålls ofta i respektive programs yrkesverkstad eller i anslutning till den. Syftet har varit att få yrkeslärare och matematiklärare att samarbeta för att få ett så autentiskt innehåll som möjligt. 

– Med PraMa-undervisningen har vi utformat mer verkliga uppgifter som eleverna har nytta av i sitt kommande yrkesliv. Detta tack vare att yrkeslärare och matematiklärare planerar undervisningen tillsammans, säger Matilda Edström. 

Högre måluppfyllelse

Fler godkända elever genom praktisk matematikundervisningResponsen från eleverna på Praktiska Liljeholmen har varit god. Flera av skolans elever har detta år blivit godkända i kursen Matematik 1a, bland annat tack vare att lärarna fått fler informella bedömningssituationer. Eleverna har kunnat räkna mer under PraMa-lektionerna, eftersom de är i en miljö de är trygga i och de vet att det handlar om deras framtida yrke.

– Många av våra elever har dåliga skolerfarenheter och har inte matematik som favoritämne. Att få de eleverna att inse att matematik kan vara nyttigt och viktigt känns som en stor vinst i sig, säger Matilda Edström.

Matematikbiennalen är Sveriges största konferens för matematiklärare. Här träffas lärare, skolledare, forskare, rektorer och andra matematikintresserade för två dagars kompetensutveckling och inspiration om framtidens matematikundervisning. Årets tema är Hållbar matematikundervisning. 

För mer information om föreläsningen på Matematikbiennalen och om aktionsforskningen PraMa, kontakta gärna Matilda Edström på Praktiska gymnasiet i Liljeholmen. 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>