Kokoptern tar elever från Umeå till final i internationell tekniktävling
Hem NYHETER Kokoptern tar elever från Umeå till final i internationell tekniktävling

Kokoptern tar elever från Umeå till final i internationell tekniktävling

Publicerat av: Redaktionen

Lördag den 22 oktober tävlar två niondeklassare från Umeå i den internationella teknik- och vetenskapstävlingen International Math and Science Creativity Competition på Curiosum i Umeå.

De tog sig till finalen genom att skapa en Kokopter i det pedagogiska byggmaterialet 4DFrame och kommer att tävla i att bygga en helt ny idé från grunden inför en jury i Sydkorea.

Freja Ferdén Lindholm och Tyra Tingler från skolan Pops Academy i Umeå utgör ett av tre lag som har gått vidare från regions- och riksfinaler till den internationella tekniktävlingen för elever i årskurs 6–9. Den 22 oktober tävlar laget på plats på Curiosum i Umeå medan juryn finns i Korea. De två övriga svenska lagen kommer från Lund och Borlänge.

Det är Frejas och Tyras kreativa och nytänkande ekodrömmaskin Kokoptern som har tagit dem hela vägen från Curiosums regionfinal till den internationella finalen, i konkurrens med cirka 600 elever från hela Sverige. Kokoptern är en miljövänlig mekanisk ko som är konstruerad av det pedagogiska byggmaterialet 4DFrame.

– Kon kan flyga, äta skräp i naturen och förstöra de farliga ämnen som finns i skräpet, förklarar Tyra.

Kokoptern tar elever från Umeå till final i internationell tekniktävlingI den internationella finalen ska Freja och Tyra konstruera en kreativ leksak med hjälp av Mechatronics som kombinerar just byggmaterialet 4DFrame med elektronik. Leksaken ska vara rörlig och ska kunna styras med en mobilapplikation.

Vi håller varandra på tårna

– Det känns coolt, kul, nervöst och lite svårt. Vi måste ju bygga något helt nytt, med ny teknik. Men vi peppar varandra genom att skämta, skrika och hålla varandra på tårna, säger Freja skrattande.

Det tjejerna hittills har tagit med sig från tävlingarna är att teknik och matematik är jätteroligt när man får jobba praktiskt med ämnena, och inte bara teoretiskt.

Det är inte första gången Curiosum representeras i den internationella tävlingen. För fyra år sedan deltog Stella Andersson från Vännäs i finalen, på plats i Seoul. Tävlingen bidrog så småningom dessutom till studier i Korea. I år finns därför Stella på plats i Seoul under finalen, som nordisk representant för tävlingen. Stella skickar en hälsning till Freja och Tyra inför lördagens tävling:

– Det viktigaste är att ni har kul. Ta det lugnt och gör det som känns bäst. Undvik att stressa upp er eller att jämföra er med de andra tävlanden.

Den 22 oktober klockan ca 9.00–12.00 på Curiosum tävlar Freja och Tyra digitalt i International Math and Science Creativity Competition. För att fira finalisterna kan även Curiosums besökare prova på olika 4DFrame aktiviteter under hela helgen.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>