260 000 svenska högskolestudenter har inte råd med all sin kurslitteratur
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING 260 000 högskolestudenter har inte råd med all sin kurslitteratur

260 000 högskolestudenter har inte råd med all sin kurslitteratur

Publicerat av: Redaktionen

Sommarlovet närmar sig sitt sitt slut och studenter vid högskolor och universitet tar åter plats i skolbänkarna.

För många studenter väntar dyra år när mängder av kurslitteratur ska införskaffas.

För de allra flesta handlar det om att söka efter begagnad kurslitteratur i tillräckligt bra skick.

En undersökning gjord av Novus på uppdrag av Booksquare AB visar att nära sex av tio av landets högskolestudenter inte har råd med all den kurslitteratur som krävs för sin utbildning. Istället köper de begagnade böcker, lånar av andra, kopierar eller till och med chansar på att föreläsningarna ska räcka till för att klara utbildningen.

Det innebär att drygt 260 000 studenter inte har ekonomiska möjligheter att köpa den kurslitteratur som rekommenderas av lärosäten och kursansvariga.

260 000 svenska högskolestudenter har inte råd med all sin kurslitteraturSimon Hedlund är VD för Booksquare och har själv tagit examen från Högskolan Dalarna för bara ett år sedan.

”Det är bekymmersamt att så många av landets studenter ska behöva kompromissa med något så viktigt som kurslitteratur och studiematerial. Den ekonomiska aspekten i kombination med tiden som man tvingas lägga på att hitta böckerna på annat sätt, eller hitta helt andra informationskällor, blir ett stressmoment”, säger han.

Det är med utgångspunkt i egna erfarenheter som Simon har startat företaget Booksquare som erbjuder digital kurslitteratur till en fast månadskostnad, en modell som gynnar både studenter, författare och förlag.

”På så sätt vill vi bidra till att fler har råd att läsa högkvalitativ och uppdaterad kurslitteratur. Idag är ca 30% av landets befolkning högutbildade enligt SCB, säger Simon Hedlund. Kan vi bidra till att öka den andelen, om så bara marginellt, så kan vi även bidra till goda karriärer för enskilda studenter, en stärkt kompetensförsörjning för våra företag och därmed också på sikt stärka Sveriges konkurrenskraft”, avslutar han.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>