Hem NYHETER Kompostpåsar som går sönder – här är förklaringen

Kompostpåsar som går sönder – här är förklaringen

Publicerat av: Redaktionen

Är du en av dem som slänger ditt matavfall i brännbart istället för att använda kompostpåse?

Kanske har du upplevt att kompostpåsen gått sönder på väg till soptunnan.

Fem studenter på Luleå tekniska universitet har undersökt vilka faktorer som gör att kompostpåsarna inte håller, trots att de är gjorda för ändamålet

Kompostpåsar som går sönder – här är förklaringen

Oskar Öberg, Adam Rönnbäck och Jacob Sundberg, tre av studenterna vid Luleå tekniska universitet som undersökt kompostpåsarnas hållfasthet.

– Det är väldigt vanligt att hushållen blandar det komposterbara matavfallet med brännbart hushållsavfall, vilket skapar stora samhällsekonomiska förluster.

Om alla skulle sortera rätt skulle många fler bussar kunna gå på biogas producerad av matavfallet, och vi skulle få ett mer cirkulärt hållbart samhälle, säger Adam Rönnbäck, student på civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet, och en av dem som genomfört undersökningen av kompostpåsar.

Norrbottens invånare har sedan tio år tillbaka använt biologiskt nedbrytbara kompostpåsar från leverantören BioBag för att sortera sitt matavfall.

Idag felsorteras cirka 30 procent av allt komposterbart matavfall från hushållen i Norrbotten, trots att kompostpåsarna delas ut kostnadsfritt. En av anledningarna är att kompostpåsarna kan gå sönder så att matavfallet hamnar på golvet. Studenterna Oskar Öberg, Jacob Sundberg, Peter Andersson och Simon Larsson och Adam Rönnbäck, som samtliga läser till civilingenjör industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet, har som ett projekt i utbildningen undersökt hållfastheten hos dessa kompostpåsar i ett samarbete med BDX som köper in och hanterar kompostpåsarna i stora delar av Norrbotten. Studenterna fokuserade på hur tre olika faktorer påverkade kompostpåsens hållfasthet: vilken typ av kärl man har kompostpåsen i, hur lång tid matavfallet är i påsen samt påsens konstruktion.

Riktlinjer till hushållen

En bakomliggande förklaring till den stora andelen felsorterat matavfall anses vara BioBag-påsarnas tendens att brista och gå sönder. Studien visade att påsens konstruktion har stor betydelse för hållfastheten samt att en längre tid i kärlet har en negativ effekt på påsens hållfasthet. De kompostpåsar som förvarats två dygn höll bättre än de som förvarats i fem dygn. Studien visade också att vilket kärl man använder har en liten effekt på påsens hållfasthet, men att det däremot har stor betydelse när det gäller mögel- och vätskebildning samt lukt. Ett slutet kärl skapar mycket mer mögel, vätska och lukt än ett ventilerat kärl.

Resultatet av studien ska nu ligga till grund för framtida riktlinjer som BDX kan förmedla ut till konsumenter gällande hantering av kompostpåsarna. Även leverantören BioBag, som producerar kompostpåsar till stora delar av Norrbotten, ska titta på resultatet av studien och därefter se över konstruktionen på kompostpåsarna.

En utmaning inför undersökningen var att få tag på en stor mängd matavfall. Studenterna vände sig till Ica Supermarket på Porsön, som sponsrade med 100 kg matsvinn från frukt och grönt.

Film om studenternas test av kompostpåsar

Studenternas tips på hur du ska använda kompostpåsen:

  1. Se till att du har färska kompostpåsar. Kompostpåsarna är färskvara med biologiska egenskaper. Gamla påsar förlorar sin styrka, blir torra och går lättare sönder. Kompostpåsar som är äldre än 1,5 år rekommenderas inte att använda.
  2. Använd ett ventilerat kärl till din kompostpåse, inte ett slutet kärl. Ett ventilerat kärl är bättre ur många olika synpunkter, till exempel när det gäller att reducera mängden mögel, vätska och lukt. Ventilerade kärl delas inte ut i dagsläget, utan införskaffas av varje hushåll.
  3. Byt kompostpåse med jämna mellanrum, helst var tredje dag eller så ofta som du behöver. Om du använder samma påse för länge så är risken större att den går sönder.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>