Hem NYHETER Kritiska tänkare hittar du i Östra Göteborg

Kritiska tänkare hittar du i Östra Göteborg

Publicerat av: Redaktionen

16 ungdomar från Östra Göteborg har tillbringat tre sommarveckor med att studera, reflektera och argumentera.

De har filat på sitt kritiska tänkande genom att vrida och vända både på begrepp som rättvisa och feminism och på sina egna värderingar.

Förra sommaren genomfördes för första gången en annorlunda sommarkurs i Östra Göteborg. Förutom de vanliga feriearbetena som brukar erbjudas inom stadsdelens egna verksamheter, kunde en grupp tonåringar sommarjobba genom att gå en kurs i kritiskt tänkande – Think!

Kritiska tänkare hittar du i Östra Göteborg

De tre kursledarna i färd med att leda diskussionen för de 16 nyfikna tänkarna. Foto. Yvonne Lind

Think! var mycket uppskattat av både ungdomarna och förvaltningen, så det är roligt att de tre initiativtagarna från Göteborgs universitet nu har kommit tillbaka för att hålla två kurser den här sommaren.

Vad tycker då ungdomarna om att mitt i sommaren behöva anstränga sitt huvud med att grubbla över allt från urgamla filosofiska frågeställningar rörande rätt och fel, till logik, vetenskap och modernare begrepp som feminism och, identitet och normer?

Ja, när de under den sista arbetstimmen skulle utvärdera tiden så var de flesta överens om att det varit bitvis ganska svårt och jobbigt. Men de skulle alla välja att gå kursen igen om de hade chansen att vrida tillbaka tiden.

De hade gett sig in i arbetet med olika förväntningar, vissa hade blivit anmälda av sina föräldrar, andra hade en tydlig idé om varför de ville vara med på Think!

– Jag sökte jobbet för att jag ville bli bättre på att argumentera för mina åsikter och det har jag också blivit, säger en av deltagarna.

Think!-deltagarna har inte bara suttit i skolbänken, de har också tack vare ett stipendium från Erik Hieltes stiftelse kunnat göra ett flertal studiebesök i staden, bland annat på universitetet, och de har även varit ute och ätit tillsammans i Linnéstaden.

– Vi ville visa andra delar av Göteborg som de kanske inte känner till så bra. Det finns så mycket de har tillgång till, men som de inte vet om, menar Hektor Löfgren som är en av handledarna.

Att kursen har innehållit utflykter och glasspauser har varit bra, för det är inte alltid så lätt att sitta still och vara fokuserad i ett varmt rum. Trots det har ungdomarna kämpat på med svåra ord och utmanade frågor.

– Om de själva visste vilka smarta saker de säger! Jag är så imponerad av deras sätt att tänka och uttrycka sig, säger Astrid Pleijel, handledare.

– Det kan vara så klockrena saker, de sätter fingret på de stora filosofiska problemen som mänskligheten brottats med i långa tider. Det har varit fantastiskt att se hur gruppen har utvecklats tillsammans under de här veckorna, fyller handledaren Vincent Lekblad i.

Innan de skiljs åt frågar handledarna gruppen om det finns intresse för att fortsätta att träffas i någon form av diskussionsgrupp, även om det då är utan lön. Några av deltagarna är snabbt på hugget och tvekar inte att skriva upp sig på en intresselista. Andra är lite mer osäkra, men nästan alla skriver ändå upp sig listan ifall att.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>