Bamseutställning om klimat kommer till Erikshjälpen i Helsingborg
Hem EFTER PLUGGET Bamseutställning om klimat kommer till Erikshjälpen Second Hand i Helsingborg

Bamseutställning om klimat kommer till Erikshjälpen Second Hand i Helsingborg

Publicerat av: Redaktionen

En Bamse-utställning som ska göra barn till klimathjältar besöker under 2022 tio av Erikshjälpen Second Hands butiker i Sverige.

Den 4-20 augusti kommer utställningen finnas på Erikshjälpen Second Hand i Helsingborg.

Utställningen, som Erikshjälpen genomför tillsammans med Bamseredaktionen på Story House Egmont, syftar till att lyfta barns rätt att bli hörda, samt skapa nyfikenhet och engagemang gällande klimat, hållbar konsumtion och återanvändning.

– Vi vill med utställningen att barn ska bli nyfikna på, och medvetna om att man genom en hållbar konsumtion och återanvändning av varor kan påverka barns livssituation, både i Sverige och i andra länder, säger Josefine Janossy, koncept- och marknadschef för Erikshjälpen Second Hand.

Bamseutställning om klimat kommer till Erikshjälpen i Helsingborg

En Bamseutställning om klimat kommer till Erikshjälpen Second Hand i Helsingborg. Foto: Oskar Swerlander

På Erikshjälpen Second Hand i Helsingborg öppnar utställningen torsdagen den 4 augusti, men den officiella invigningen blir lördagen den 6 augusti. Under lördagen bjuds besökande barn på fika.

Lördagen den 6, 13 och 20 augusti hålls det en sagostund för barn klockan 11.00 samt 13.00 och i anslutning till utställningen kommer det även finnas en pysselhörna och möjlighet för barnen att rita eller skriva om egna idéer och förslag på vad de och deras familjer kan göra för att förbättra klimat och miljö.

Barnen kan skicka in sina förbättringsidéer och tävla om att bli en lokal klimathjälte. Vinsten består av en halvårsprenumeration av tidningen Bamse samt en fika i Erikshjälpens kafé. Vinnaren utses i slutet av utställningstiden på varje ort.

– Liksom Erikshjälpen tror vi på barns förmåga och vilja att göra skillnad. Samtidigt som Bamse underhåller vill han gärna sprida kunskap om viktiga saker, berättar Charlotta Borelius som är chefredaktör på Bamsetidningen.

Till utställningen har ungdomar från Erikshjälpens Framtidsverkstad i Gränby, Uppsala, byggt en återanvändningsmaskin. Den har inspirerats av en av Skalmans uppfinningar. Framtidsverkstäderna finns till för att stödja barn, ungdomar och föräldrar att göra sina bostadsområden mer inkluderande, trygga och levande.

Ungdomarna i Gränby tyckte att det var kul att konstruera återanvändningsmaskinen. Den är byggd av återanvända saker och i den kommer barn som besöker Bamse-utställningen att kunna lämna leksaker som de inte längre behöver, och som i stället kan säljas i butiken.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>