Hem NYHETER Lärande talar i riksdagen: skola och bransch i samarbete – en riktig framgångssaga!

Lärande talar i riksdagen: skola och bransch i samarbete – en riktig framgångssaga!

Publicerat av: Redaktionen

Inom en inte alltför lång framtid kommer det saknas 8 000 med eftergymnasial datautbildning, 14 000 med utbildning inom fordonsteknik, 5 500 kockar och 13 500 med utbildning inom restaurang- och livsmedel.

Hur kan bra partnerskap mellan skola och bransch vara en del av lösningen?

Lärande talar i riksdagen: skola och bransch i samarbete – en riktig framgångssaga!

Anneli Larsson, vd för Lärande Partner i Östergötland ( andra från höger) talar om skola och bransch i samarbete i riksdagen.

Det ska Anneli Larsson, vd för Lärande Partner i Östergötland, som ingår i Lärandekoncernen, tala om i riksdagen idag den 13 februari.

-Jag ser fram emot att dela med mig av hur vi tar fram gymnasieutbildningar i nära samarbete med branschen. På detta frukostmöte ges vi möjligheten att visa goda exempel och hur det kan fungera i dag med företagspartners som tar ansvar. Våra lärlingsutbildningar med jobbgaranti är ett fantastiskt sätt för oss att bidra till att eliminera ungdomsarbetslöshet och ett strålande sätt att jobba med integrationsfrågor och ungdomar, säger Anneli Larsson.

Så som Lärande driver gymnasieutbildning har visat sig väldigt framgångsrikt. Andelen elever som jobbar eller studerar 6 månader efter sin examen är 86 procent. Det är 26 procent mer än motsvarande siffra för riket.

-På Realgymnasiet samarbetar vi med aktörer inom olika tillväxtbranscher. Vi har nyligen startat en hotellutbildning tillsammans med Petter Stordalens Nordic Choice Hotels på Quality Hotel Globe i Stockholm. Efter slutförd examen garanteras eleven en 6 månaders provanställning. Nu är målet att även starta utbildningen i Göteborg och Lund till hösten 2019. ProMeister Fordon är ett annat fantastiskt exempel som vi gör tillsammans med ProMeister inom Mekonomen Group. Det är en lärlingsutbildning som även den ger eleven 6 månaders provanställning, säger Anneli.

– Det är tydligt att branschen nu är redo att kliva fram och är villiga att investera både tid och pengar i samarbeten som säkerställer tillgången till rätt kompetens i framtiden. Det måste vi ta tillvara på! Det kan inte vara annat än en win-win. Eleverna får den kompetens och erfarenhet som efterfrågas samtidigt som tillväxt i samhälle och företag gynnas, avslutar Anneli.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>