För ett och ett halvt år sedan gav han ut sin första kokbok, Smak av norrsken.
Nu prisas han på internationella kokbokstävlingen, Gourmand World Cookbook Awards, i två kategorier: Food Writing och Arctic Food Culture.
Universitetsadjunkten och matkonstnären Björn Ylipää har varit i Kina på världens största evenemang för matkultur: Gourmand World Cookbook Awards.
Han var där och tävlade med sin kokbok Smak av norrsken som kom ut häromåret, vilken var nominerad i två kategorier, Food Writing och Arctic Food Culture. Och det gick bra. Björn och boken prisades i båda, med en andraplats i Food Writing och en tredjeplats i Arctic Food Culture.
– En otrolig resa! En bildningsresa från att varit skogsarbetare i Pajala och vidare in i den akademiska världen och nu detta pris med min första bok.
– Jag ville inte göra en vanlig kokbok utan mer utifrån mitt ämnesområde Storytelling by foodmed ett personligt anslag med min egen matresa. Och nu detta. Ofattbart!, säger Björn Ylipää, universitetsadjunkt i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.