Hem SKOLNIVÅGRUNDSKOLA Låt alla få driva UF Företag på gymnasiet

Låt alla få driva UF Företag på gymnasiet

Publicerat av: Redaktionen

Färska siffror från Skolverket och Ung Företagsamhet visar att andelen elever som driver UF-företag varierar kraftigt mellan de olika gymnasieprogrammen.

– Alla elever borde ges samma möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap, säger Frida Wimelius, regionchef Ung Företagsamhet Västerbotten.

Totalt 33 706 gymnasieelever driver UF-företag läsåret 2019/2020 i Sverige men färska siffror från Skolverket och Ung Företagsamhet visar att engagemanget ser olika ut och varierar kraftigt beroende gymnasieprogram. På Teknikprogrammet är det till exempel endast 18 procent av eleverna som driver UF-företag.

Låt alla få driva UF Företag på gymnasiet

Bryt tystnaden UF , Tannbergsskolan är Årets UF företag i Västerbotten 2020.

Fortsatt visar årets siffror att andelen elever som driver UF-företag i Västerbotten på yrkesprogram tyvärr är lågt, till exempel så är motsvarande siffra på Fordon och transport endast 10 procent.

På Samhällsprogrammet där det finns ett stort elevunderlag och många elever som vill göra skillnad för samhället så är siffran 13 procent.

– Dessa elever, som ska bli nästa generations arbetsgivare tar examen utan en god inblick i att driva företag.

Det är synd då framtiden i allra högsta grad är beroende av fortsatt driven, lösningsfokusera, kreativ och företagsam arbetskraft. Företagsamhet och entreprenörskap har aldrig varit viktigare än nu, säger Frida Wimelius.

Ung Företagsamhet arbetar för att alla elever ska ges samma möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. För att möjliggöra detta vill vi vill vi att entreprenörskapskursen blir obligatorisk på samtliga gymnasieprogram och att samtliga skolor ochkommuner erbjuder företagande enligt UF-modellen i gymnasiet.

– Genom forskning vet vi att personer som drivit UF-företag i gymnasiet oftare startar företag än andra, har lägre arbetslöshet och tjänar mer. Att driva UF-företag gör med andra ord skillnad, både för individen och samhället, säger Frida Wimelius, regionchef Ung Företagsamhet Västerbotten.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>