Barn ersätter personal på Dunkers kulturhus
Hem EFTER PLUGGET Barn ersätter nu personal på Dunkers kulturhus

Barn ersätter nu personal på Dunkers kulturhus

Publicerat av: Redaktionen

Det hör inte till vanligheterna att en tioåring sitter i kassan på Dunkers kulturhus och hjälper besökare till rätta.

Och inte heller att två åttaåringar blir producenter och förbereder arrangemang.

Lördag 18 november sker det något annorlunda när barnen tar över det arbete som annars görs av vuxna. Den här dagen är det barnen som bestämmer innehåll och målgrupp på det som händer medan de vuxna får gå bredvid som praktikanter.

– Det här är ett första försök att låta barnen ta plats utifrån sina egna idéer och vi hoppas på att konceptet kan utvecklas och bli ett djupare och utökat arbetssätt i framtiden, säger Jenny Fridh, utställningspedagog på Dunkers kulturhus.

Man har döpt dagen till Barnövertagande och arrangemanget pågår mellan klockan 10.00–17.00. Ett 20-tal barn är involverade och det kommer att finnas flera programpunkter för både små och stora besökare. Det mesta innehållet kommer att vara fokuserat på barn, av barn. Från kulturhusets sida är målet att barnen ska få göra mer i huset. Att de ska få sätta innehåll på sitt eget sätt. Utställningspedagog Jenny Fridh berättar:

– Det här är ett unikt sätt att visa barn och ungdomar hur det går till bakom ridån och de vanligtvis stängda kontorsdörrarna. Vi vill ge dem insyn och möjlighet att testa, vilket kanske kan leda dem till nya vägar om vad de själva kan arbeta med i framtiden. Det är också ett sätt för oss att ta reda på hur kulturhuset kan utvecklas utifrån ett barn- och ungdomsperspektiv.

Barn ersätter personal på Dunkers kulturhus

Foto: Maja Lindberg

Större delar av personalstyrkan i kulturhuset kommer att ersättas av en yngre version. Möt barn i entrén, barn som förbereder utställningar, barn som fixar med ljus och ljud och barn som bestämmer hur nya arrangemang ska planeras. Förutom att man ger barnen en möjlighet att prova på öppnar det också upp för ordinarie personal att få nya perspektiv och inspiration till sitt eget arbete. Dagsprogram uppdateras löpande på dunkerskulturhus.se.

Konceptet är hämtat från Storbritannien och en organisation som heter Kids in the museums.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>