Låt lärarna välja sina verktyg!
Hem UTBILDNING Låt lärarna välja sina verktyg!

Låt lärarna välja sina verktyg!

Publicerat av: Redaktionen

De flesta yrken innebär ett behov av något redskap.

En konstnär behöver färg, en snickare behöver verktyg, en kock behöver råvaror.

Och så vidare. På samma sätt borde det vara självklart att lärare behöver läromedel. Så är det dock inte. I brist på ordentliga verktyg tvingas lärare i stället leta material på internet, skapa eget om kvällarna eller använda tjugo år gamla böcker med föråldrad information. Lärarna har förlorat våra viktigaste arbetsredskap och eleverna har förlorat nycklarna till kunskap.

Det är så illa att endast en av tio lärare får köpa in de läromedel de behöver. Att förbereda lektioner tar en stor del av en lärares tid. När det dessutom saknas läromedel tar planeringen ännu mer av vår tid. Tid som egentligen inte finns. Det är ingen nyhet att lärare är överbelastade. I en undersökning från 2020 svarade nästan 8 av 10 lärare att de har för hög arbetsbelastning. Det kan inte vara för mycket begärt med fungerande arbetsredskap.

Att lärare inte får köpa in läromedel i tillräcklig utsträckning är uppenbarligen ett problem. Samtidigt fattas besluten om vilka läromedel som ska köpas in allt oftare av kommunens skolförvaltning eller friskolornas styrelser, över huvudet på lärarna. De som träffar eleverna varje dag, som ska planera lektionerna och bedriva undervisningen, får inte själva avgöra vilka läromedel de ska använda.

Låt lärarna välja sina verktyg!Regeringen lämnade häromveckan över en proposition till riksdagen, med förslag om stärkt tillgång till läromedel. Det är fantastiska nyheter. Det finns uppenbarligen en stor förståelse för läromedlens betydelse för både lärare och elever. Att skriva in elevers rätt till läromedel i skollagen var ett av många förslag som presenterades av den läromedelsutredning som tillsattes av förra regeringen. Samma utredning föreslog även en ändring i läroplanerna som ska stärka lärares möjligheter att själva välja läromedel. Vi hoppas att det blir nästa förslag att genomföras.

Den 8 november är det Läromedlets dag, en dag med syftet att lyfta läromedlets betydelse och belysa olikvärdigheten i svensk skola. I framtiden hoppas vi att dagen kan vara en dag att fira, men än så länge måste vi använda dagen för att belysa en situation som inte håller. Låt oss visa att Sverige tar frågan på allvar genom att satsa på läromedel. Lotta Edholm behöver visa att hon står på lärarnas sida och säkra lärarnas möjligheter att välja sina verktyg.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>