LBS Kreativa Gymnasiet använder Virtual Reality (VR) för att låta blivande elever utforska skolornas olika utbildningar.
Med hjälp av tekniken kan elever kliva in i en interaktiv VR-värld där de kan ta del av minispel, elevröster och elevarbeten.
VR-satsningen går under namnet ”By us” och syftet är att skapa en ännu bättre förståelse för vad LBS Kreativa Gymnasiet är. På AcadeMedias Ledarforum som just nu pågår demonstrerar LBS hur det går till.
– Alla som provar ”By us” kommer förstå vad LBS står för och erbjuder. Elever får själva styra sin upplevelse baserat på vad de är intresserade av. Det blir en personlig och engagerande upplevelse som också hjälper ungdomar att fatta mer medvetna beslut kring sina gymnasieval, säger Lotta Nordeng, ansvarig för satsningen.
Långsiktig satsning
Upplevelsen har tagits fram i samarbete med startup-företaget Ravyr som är specialiserade på just Virtual Reality och Augmented Reality. Satsningen på VR och AR är långsiktig och LBS ser stora utvecklingsmöjligheter med tekniken – även i klassrummet.
– Vi kollar just nu på hur vi kan jobba med Virtual Reality och Augmented Reality i klassrumsmiljön på våra skolor. I Asien är detta redan utbrett. Sverige har en extremt hög digital mognad när det gäller hur uppkopplade vi är och det ger oss förutsättningar att använda den allt mer mobila och flexibla VR-tekniken, som kommer starkt inom branschen nu, säger Lotta Nordeng.
Att simulera situationer som man vill träna på är ytterligare en dimension i användandet av VR.
– Det kan handla om att öva på svåra situationer som brand eller andra akuta lägen, säger Lotta Nordeng.
Hon hoppas att satsningar som den här kan bidra till att fler elever hamnar rätt direkt när de väljer sin gymnasieutbildning.
– Ju mer man kan lära känna en skola i förväg desto bättre. Undersökningar visar att det är svårt för elever som byter utbildning mitt i. Därför vill vi göra våra utbildningar ännu tydligare på ett kul, attraktivt och effektivt sätt. Elever ska helt enkelt få en klar bild av vad de får när de väljer våra skolor och alla som besöker våra öppna hus och mässor är välkomna att testa, säger Lotta Nordeng.