Hem PEDAGOGSNACK Lösningen på att vara flexibel är rutiner och vanor

Lösningen på att vara flexibel är rutiner och vanor

Publicerat av: Redaktionen

Så säger Johan Karlsson som är NO-lärare på Erlaskolan Södra.

För fjärde året i rad föreläste han nyligen för studenter på lärarprogrammet, denna gång på Campus i Norrköping.

Under föreläsningen berättade han om sina egna erfarenheter när han gick från att vara student till arbetande lärare.

Hej Johan! Berätta mer om vad du föreläste om?

Lösningen på att vara flexibel är rutiner och vanor

Elever från Erlaskolan

– Temat med föreläsningen var övergången från studenten till arbetande lärare. Föreläsningen var också en berättelse om hur man kan hantera stress eftersom jag själv har erfarenhet av det väldigt tidigt i min lärarkarriär. Man kan säga att det är dels min historia och ”tips från coachen”.

– Ju bättre vanor och rutiner man utvecklar, desto tryggare och lugnare är man när man måste vara flexibel. Ju fler scenarion jag förberett mig för mentalt, desto bättre hanterar jag det.

Jag önskar också att jag hade vetat exakt hur strukturerad och organiserad man måste vara, men det hänger ju ihop med rutiner och vanor.

Varför tycker du att det är det viktigt att dela med sig om detta ämne?

– Det är väldigt många unga, hungriga och ambitiösa lärare som inte vet vilka fallgropar de behöver förbereda sig på, som kanske inte utbildningen alltid täcker.

Hur såg din egen arbetssituation ut när du kom ut som lärare?

– Jag skulle säga att jag hade underskattat exakt hur flexibel man var tvungen att vara och hur flexibel man måste vara när man arbetar med människor, speciellt unga människor. Jag visste sedan innan att yrket var utmanande och kul, men när det blir ”på riktigt” efter examen tillkommer det en massa detaljer. Plötsligt är man lärare på riktigt, inte en inhoppare i några veckor för att sedan spendera mesta tiden med vuxna, på universitetet.

Vad hoppas du att de som besökte din föreläsning tar med sig?

– Hopp om framtiden och en känsla av att de är en smula lite mer förberedda genom att få ta del av de minor som jag både gått på och sedan desarmerat.

Vad ger du för tips till studenter innan de kommer ut och ska jobba som lärare?

– Vikten av rutiner, vanor, principer och ”regler” för att må bra och lyckas i skolan och livet. Oftast baserat på forskning eftersom jag själv gillar den typen av litteratur. Eftersom eleverna märker att jag brinner lite extra för deras mentala hälsa och välmående så brukar de vara intresserade.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>