Hem FORSKNING Ny forskning om talangprogram: “Viktigt med en tydlig plan”

Ny forskning om talangprogram: “Viktigt med en tydlig plan”

Publicerat av: Redaktionen

Bra ledarskap är avgörande för varje verksamhets kvalitet och utveckling, och för att alla barn, elever och vuxenstuderande ska nå utbildningens mål.

Förra veckan startade AcadeMedias talangprogram för blivande ledare.

Ny forskning om talangprogram: “Viktigt med en tydlig plan”

Tanken är att talangerna ska gå vidare till någon form av chefsroll inom två år efter att de tagit examen i maj 2019.

Kajsa Asplund, forskare på Handelshögskolan i Stockholm, har undersökt vad Talent Management är och hur organisationer jobbar med detta.

Hon har bland att forskat kring vilka psykologiska effekter det får att bli utsedd till talang. Kajsa har som en del av förarbetet till sin nya bok om Talent management intervjuat medarbetare som gått AcadeMedias talangprogram.

– Studien visar att det faktum att bli utsedd till talang har stor påverkan på medarbetarens självbild. Dessa personer börjar identifiera sig med skolans ledningsfunktion och får förväntningar om att arbeta med, och få inflytande i, strategiska frågor, säger Kajsa Asplund.

“Viktigt att få möjlighet att växa”

När personerna blivit utvalda är det viktigt att programmet är väl förberett.

-Innehållet i programmet bör fokusera på lärande och utveckling för att få bäst effekt. Utnämningen till talang ska inte bli en ”tvångströja” där man upplever att man måste kunna allt från början. Det är viktigt att innehållet ger talangen möjlighet att växa, våga testa nya saker och att få misslyckas, säger Kajsa Asplund och fortsätter.

– Något som gjorde mig förvånad var att forskningen visar på så olika effekter av så kallade talangprogram eller liknande. Programmen kan både hjälpa och stjälpa. Samtidigt ska man inte underskatta kraften i att göra detta. Lärare har traditionellt sett inte varit bortskämda med utvecklingsinsatser. Många ambitiösa medarbetare upplever att de får ett erkännande och det påverkar lärarens självbild. Det är centralt att man arbetar med talangernas förväntningar för att programmen ska landa rätt, säger hon.

En plan framåt

Kajsa Asplund har ett tips till de chefer som har en medarbetare som blivit utsedd till talang.

– Om jag ska ge ett tips utifrån den forskning som jag bedrivit är det att se till så att det finns en plan för vad som ska hända efter programmet, så att det inte blir som vanligt sedan. Det måste finnas en idé för hur man använder personerna framåt, säger hon.

–Talangernas chefer måste vara beredda på att uppfylla deras förväntningar. Medarbetarna får höga förväntningar på organisationen genom att bli utsedd. Man tror och hoppas på snabbare utveckling och att det finns en plan för den framtida karriären. Om organisationen inte är beredd att erbjuda detta finns en risk att de blir besvikna. Är verksamheten däremot förberedd ger det en god motivationseffekt, säger Kajsa Asplund.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>