Hem NYHETER Ambassadör besökte Högskolan i Skövde

Ambassadör besökte Högskolan i Skövde

Publicerat av: Redaktionen

Under onsdagen gästades Högskolan i Skövde av Etiopiens ambassadör, professor Merga Bekana.

På programmet stod en presentation av Högskolan och en beskrivning av det pågående samarbetet med Addis Ababa University.

Ambassadör besökte Högskolan i Skövde

På bilden från vänster: Fireselam Teklemariam (Etiopiens ambassad), Mikael Harlén, Merga Bekana (ambassadör), Mikael Ejdebäck, Lena Mårtensson, Erik Bergström, Paul Hemeren, Kassie Sundin, Ulrica Johansson (kommunalråd Skövde kommun) och Jiangu Ding.

Senast Högskolan i Skövde hade ambassadörsbesök var 2016. Under onsdagen var det alltså dags igen.

– Det är alltid roligt när Högskolan uppmärksammas på det här viset och vår verksamhet väcker internationellt intresse, säger prorektor Lena Mårtensson.

Etiopiens ambassadör, professor Merga Bekana, som har en studiebakgrund vid Uppsala universitet, utvecklar vad som föranledde besöket:

– Jag vill bygga broar med svenska lärosäten, så att de samarbeten som redan idag finns mellan svenska och etiopiska universitet förstärks ytterligare, och även utvecklas till fler universitet i Etiopien på sikt.

Tillträdde som ambassadör 2017

Merga Bekana tillträdde som Etiopiens ambassadör i Sverige i slutet av 2017. Och efter att ha besökt Uppsala och Lunds universitet var vistelsen i Skövde hans tredje tur till ett svenskt lärosäte i ambassadörsrollen.

– Jag är väldigt imponerad av Högskolan i Skövde, och vad man har åstadkommit här under den relativt korta tid som högskola, sedan 1977. Här finns alldeles uppenbarligen hög internationell prägel som lockar såväl utländska studenter som forskare. Jag har, i min forskarbakgrund, haft samarbeten med en rad europeiska universitet och tycker att Högskolan i Skövde står sig väl i den konkurrensen.

Universitetssamarbete sedan 2015

Under dagen gavs delegationen en rundtur i högskolemiljön och Högskolans institutioner presenterade sin utbildning och forskning. Därutöver låg fokus vid att berätta mer om det samarbete som finns idag mellan Högskolan i Skövde och Addis Ababa University. Sedan 2015 har institutionen för informationsteknologi samverkat med det etiopiska universitetet där nära 50 000 studenter har sin utbildningsvardag.

”Störst och bäst i Etiopien”

Samarbetet har varit ett så kallat Linnaeus-Palmeprojekt som beviljar medel för samverkan med lärosäten i utvecklingsländer. Vid Högskolan i Skövde är Jiangu Ding, lektor i datavetenskap, en nyckelspelare. Han har varit gästprofessor i Addis Ababa University sedan 2011 och menar att Högskolan i Skövde kan göra en insats för hela landets utbildningssektor genom utbytet.

– Universitetet är störst och bäst i Etiopien, och något av en utgångspunkt för hela landets högre utbildning. De som utbildar sig där blir inte sällan framstående professorer på andra universitet i landet. Kurser som senare genomförs på andra håll tar också sin början där. Genom att göra nytta, och bidra med det vi kan just här, gör vi skillnad för lärandet som helhet i Etiopien, säger han och fortsätter:

– Dessutom gör det Högskolan i Skövde känt, och etablerar oss som ett alternativ för duktiga etiopiska studenter och forskare som söker utbyte eller samarbete i Sverige.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>