Lunds ungdomsting jubilerar med festival i Stadshallen
Hem KOMMUNER Lunds ungdomsting jubilerar med festival i Stadshallen

Lunds ungdomsting jubilerar med festival i Stadshallen

Publicerat av: Redaktionen

I 20 år har ungdomstinget främjat ungas inflytande och deltagande genom dialogmöten mellan unga, makthavare och tjänstemän.

20-årsfirandet kommer att uppmärksammas med ett jubileumsting som äger rum den 10 november i Stadshallen och en stor ungdomsfestival dagen efter.

Sedan 2003 har Lunds kommun årligen arrangerat dialogforumet ”ungdomstinget” för ungdomar i åldern 12-25 år. Det är de unga själva som är med och arrangerar forumet, och det är öppet för alla som bor eller studerar i Lund. Ungdomstinget innefattar föreläsningar, workshops samt möjligheten att interagera med organisationer, föreningar, politiker, tjänstemän och unga från olika skolor i Lunds kommun.

– Detta är en lundatradition som vi verkligen bör vårda. Att skapa möjligheter för unga att göra sina röster hörda och påverka samhällets beslutsfattare direkt är en central del av vår demokrati, särskilt viktigt i dessa oroliga tider, säger Sebastian Jaktling, (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Lunds ungdomsting jubilerar med festival i StadshallenÅrets upplaga av ungdomstinget har temat ”Otrygg – inte på min gata! Vem tar ansvar för min trygghet?” och tar sin utgångspunkt i den oro och otrygghet som unga känner idag, inte bara med tanke på den globala utvecklingen, utan även den ökande känslan av otrygghet i samhället. Vid ungdomstinget kommer Kassim Nagwere, grundaren av föreningen ”Drömstort,” att föreläsa om barns rättigheter och delta i panelsamtal med bland annat kommunens fältgrupp.

Ungdomarna kommer också ha möjlighet att mingla och samtala med politiker, tjänstemän och representanter från civilsamhället, samt delta i intressanta workshops och mycket mer.

Eftersom det är 20-årsjubileum för ungdomstinget kommer det att arrangeras en gratis ungdomsfestival i Stadshallen den 11 november, dagen efter ungdomstinget. Det blir en fullspäckad dag med en härlig blandning av artister, mingel och workshops. Bland artisterna finner vi Sveriges egna r’n’b-drottning, Cherrie, lundasonen Hakeem Martin och ett antal band från Spyken.

– Genom åren har många unga arbetat hårt för att skapa denna unika demokrati-hub för Lunds unga. Vi vill uppmärksamma detta fantastiska arbete stort. Festivalen är vårt sätt att tacka alla engagerade och samtidigt fira att demokrati i grunden handlar om glädjen att åstadkomma saker tillsammans, säger Emma Lewin, ungdomsombud i Lunds kommun.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>