Imorgon på Nobeldagen öppnar ansökan för elever till Räddningsmissionens första skola vid Opaltorget.
En stor dag för hela organisationen, men särskilt för projektledare Milad Gorgees.”Det känns fantastiskt att få vara med och ge tillbaka till det området jag själv växte upp i”, säger Milad.
Milad Gorgees ingår i arbetsgruppen för Räddningsmissionens Communityskola som hösten 2021 öppnar i Tynnered.
2004 kom han från Bagdad där han är född till Sverige som ensamkommande flyktingbarn då familjen efter en tumultartad tid var tvungen att fly från Irak.
Några år senare hade han turen att återförenas med sin familj och tillsammans bodde de vid Briljantgatan där hans föräldrar fortfarande bor kvar.
”Tynnered för mig är hemma! Det är där jag känner mig mest trygg”, berättar Milad. ”Det är tråkigt att det mesta som skrivs om området i media är negativt. Jag ser så mycket potential här! Här bor människor från många olika kulturer och det finns en känsla av gemenskap. Jag är så glad att det är just här Räddningsmissionen har bestämt sig för att starta sin första skola.”
Milad utbildade sig till socionom och började jobba på Räddningsmissionen i samband med det stora flyktingmottagandet 2015. De sista åren har han jobbat med Studiestunden som idag finns digitalt och på fyra platser i Göteborg, varav två i Tynnered.
Studiestunden är en verksamhet där barn få hjälp med läxor och där målet är att lyfta elevens egna motivation genom att stärka deras självförtroende och bygga en framtidstro. ”Det är helt fantastiska barn som jag möter här varje vecka som längtar att få skapa sig en god framtid i Sverige. De ser mig som en förebild eftersom jag också har vuxit upp här och det stärker verkligen min roll som projektledare. Många vet till och med var mina föräldrar bor”, säger Milad och skrattar.
Skolan har varit en dröm för Räddningsmissionen länge och Milad ser fram emot att få inviga den hösten 2021. ”Vår Communityskola kommer vara en skola i världsklass! Det är det barnen i Tynnered förtjänar, en skola att vara stolta över. Communityskolan har en genomtänkt skolmodell och Räddningsmissionen är en organisation som har lång erfarenhet av att jobba med människor.
Vi kommer att samverka med många föreningar i närområdet men har även Göteborgs universitet, Chalmers och Göteborgs symfoniker med flera som samarbetspartners. Vi kommer att se till hela barnets liv och ha nära kontakt med familjen och andra viktiga vuxna runt barnet. Skolan kommer vara öppen även efter skoltid och erbjuda studiestöd och andra aktiviteter som idrottsaktiviteter, studiecirklar för vuxna och programmeringskurser.
Räddningsmissionens Communityskola kommer att öppna höstterminen 2021 och börjar med att ta emot elever i årskurs 7 för att sedan fortsätta med andra årskurser. Skolan kommer öppna i Familjebostäders lokaler vid Opaltorget som kommer genomgå en stor renovering under våren. 10 december är första dagen för ansökan vilket görs direkt på Communityskolans hemsida communityskolan.se.
”Vi öppnar ansökan till vår skola 10 december på Nobeldagen. Ett av våra värdeord för skolan är höga förväntningar. Vi kommer att ha höga förväntningar på lärare, föräldrar, elever men vi vill också att eleverna ska få ha höga förväntningar på sin egen framtid. Att de kommer ha goda förutsättningar genom vår utbildning att lyckas i livet. Vi hoppas att vi i vår skola ska få utbilda framtida nobelpristagare” säger Milad och ler stort.
Communityskolan Tynnered är en icke-konfessionell skola där eventuellt överskott kommer gå tillbaka in i skolans verksamhet. Ansökan till skolan öppnar i december och görs efter närhetsprincipen enligt skolverkets riktlinjer.