Hem FORSKNING Modern digitalisering och kraftfullt datalabb

Modern digitalisering och kraftfullt datalabb

Publicerat av: Redaktionen

Kungliga biblioteket (KB) har stora samlingar av film, musik, spel, radio och tv.

I dag invigdes KB:s nyrenoverade lokaler, med uppdaterad utrustning för digitalisering.

Här finns även ett nytt datalabb för digital humaniora och samhällsvetenskap.

Modern digitalisering och kraftfullt datalabb

Karin Grönvall, riksbibliotekarie, och Eva-Lis Green, avdelningschef för KB:s digitala samlingar.

– Vi har nu en av Sveriges modernaste utrustningar för digitalisering av audiovisuellt material. KB är specialister på att digitalisera magnetinspelningar, det vill säga rullband och vhs-kassetter. Eftersom banden har en begränsad livslängd är det viktigt att de digitaliseras för framtida forskning, säger avdelningschef Eva-Lis Green.

KB har i stort sett alla tv- och radioprogram som sänts i Sveriges radio och SVT sedan 1979. Men i  samlingarna finns även såväl musik som film och datorspel. Läs gärna mer om insamlingen på KB:s webbplats.

Nytt labb för datadriven forskning

De ombyggda lokalerna rymmer dessutom KB-labb – ett nystartat, kraftfullt forskningslabb för digital humaniora och samhällsvetenskap. KB:s samlingar omfattar flera miljoner digitala objekt i olika format: bilder, texter, ljud och rörlig media. Med hjälp av KB-labb blir det digitala materialet tillgängligt för forskare vid svenska universitet i en obegränsad form.

KB-labb leds av Love Börjeson, forskare med språkteknologisk inriktning.

Två myndigheter som blev en

De nya lokalerna för digitalisering och datalabb finns på Karlavägen i Stockholm. De invigdes under torsdagen, exakt 40 år efter att Arkivet för ljud och bild (ALB) startade. ALB bytte senare namn till Statens ljud- och bildarkiv (SLBA) som 2009 gick samman med KB.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>