Hem NYHETER Superhjältar ger möjlighet till samtal i Biskopsgården

Superhjältar ger möjlighet till samtal i Biskopsgården

Publicerat av: Redaktionen

Genom pyssel går det lättare att få till en dialog med barnen och deras föräldrar.

Under hela sommarlovet finns Familjestödjarna i Västra Hisingen på plats vid Bonnier Hoops, Sjumilahallen i Biskopsgården.

Syftet är att locka fram fantasi och reflektionsförmåga genom kreativitet.

– Att ha en kreativ lösning behövs för att underlätta föräldraskapet i vardagen. Man måste vara fiffig för att kunna hitta lösningar, exempelvis när det blir konflikt.

Superhjältar ger möjlighet till samtal i Biskopsgården

Alexandra Radyn packar bok och pysselkasse föräldrar får från Bonnier Hoops. Foto Cecilia Lööf

Att göra barn nyfikna skapar stimulans och ökar hjärnans aktivitet med mycket positiva effekter, säger Elenore Hagberg, socionom och Föräldrastödjare vid resursenhet Barn i SDF Västra Hisingen.

Ju tidigare barnen aktiveras kreativt av föräldrarna ju lättare har de att ta till sig ny kunskap i skolan och klara skolgången.

– Vi vet att föräldrarnas roll för barns positiva utveckling är central. Genom att få en god relation med sina barn tidigt ökar möjlighet till nära kontakt. Något som är viktigt när barn blir till tonåringar.

Så bara genom att sitta ner med sina barn, skapa tillsammans får man en chans till reflektion, tid att prata med varandra och framförallt skapa starka band, säger Elenore Hagberg.

Paljetter högt och lågt

Varje måndag kl 14-16 står fantasibordet uppdukat. Ny vecka innebär nytt tema. Här pysslas fram allt från superhjälte-masker till att med lim, paljetter, papper och färg få uttrycka sina känslor om var man bor. De olika teman är noga utvalda för att ge möjlighet till olika typer av samtal.

– Det är bra att smalna av både tema och diskussionsämnen. Det blir enkelt att snabbt komma igång med det kreativa samtidigt som vi lättare kan börja samtala med barnen och med deras föräldrar, säger Elenore Hagberg.

Från Boonier Hoops får varje familj sedan med sig en välfylld kasse med spel och böcker. Just högläsning är något som man i Göteborgs stad verkligen vill lyfta fram för ökad jämlikhet.

-Vi vet genom forskning att om man läser 10 minuter för barn varje dag får barnet med sig 55 000 ord vid 17 års ålder. Jämfört med endast 15 000 ord för de 17 åringar som inte fått möjlighet till högläsning genom åren. Just stort ordförråd och läsförståelse i det svenska språket är en viktig framgångsfaktor för barnets hela skolperiod, så alla initiativ till att läsa högt för barn är positiva, säger Elenore Hagberg.

Schema för pyssel med prat med Familjestödjarna:

Datum: Varje måndag från och med 15 juli till 19 augusti.
Tid: 14-17
Plats: Bonnier Hoops, utanför Sjumilahallen i Biskopsgården. Vid regn är pysslas det inomhus.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>