Hem NYHETER Örebro universitet startar ny masterutbildning i IT-säkerhet

Örebro universitet startar ny masterutbildning i IT-säkerhet

Publicerat av: Redaktionen

IT-säkerhet är komplext och handlar både om vad som måste göras och hur det ska göras.

Problemen ökar ständigt, felen kostar mycket att ställa till rätta och mycket beror på hur människor agerar.

Örebro universitet startar ny masterutbildning i IT-säkerhet

Ella Kolkowska, Örebro universitet.

Den insikten har lett till att Örebro universitet startar en masterutbildning i informatik med en ny inriktning på informationssäkerhet.

– Vår inriktning är ledning och styrning av informationssäkerhet. Med den kunskapen ska studenterna sedan kunna arbeta med informationssäkerhet på ledningsnivå, säger Ella Kolkowska, programansvarig på den internationella masterutbildningen som startar till höstterminen 2018.

Skandalen vid Transportstyrelsen har gjort IT-säkerhet, eller mer exakt, bristen på säkerhet, till ett brännande aktuellt ämne. Men planeringen av den nya masterutbildningen på Örebro universitet har pågått i 1,5 år.

– Det som har hänt på Transportstyrelsen är ett exempel att medvetenhetenheten om informationssäkerhet generellt är dålig. Det fanns en IT-säkerhetsansvarig som varnade men ledningen förstod inte allvaret i varningarna, konstaterar Ella Kolkowska.

Utformningen av masterutbildningen på Örebro universitet har skett i samarbetet med företag, många av dem i IT-branschen, och offentliga organisationer, bland andra Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

De flesta svenska masterutbildningar i informationssäkerhet handlar om teknik. Örebro universitet inriktar sig istället på ledning och styrning, där organisationen och kunskaper hur människor agerar är lika viktigt som tekniska skydd.

– Anställda kan idag många gånger komma åt känslig information med mobiltelefoner, privata datorer och surfplattor. Det är sig en bra utveckling, men innebär att arbetet med säkerheten blir mycket mer komplex. Därför är tydliga regler och en medvetenhet om informationssäkerhet lika viktigt som tekniska skydd, som till exempel brandväggar, säger Ella Kolkowska.

Den insikten är kärnan i de nya masterprogrammet på Örebro universitet. Undervisningen baseras på verkliga fall som samarbetsföretagen tar fram. Företagen kommer också att vara delaktiga med bland annat gästföreläsningar. Förmågan att lösa problem är en ledstjärna för utbildningen.

– Utsikterna på arbetsmarknaden är goda. Kunskap om hur organisationer fungerar är avgörande för att kunna anpassa arbetet med informationssäkerhet. Det är stor skillnad på ledning och styrning av informationssäkerheten på till exempel ett universitet och inom militären, säger Ella Kolkowska.

KK-stiftelsen har finansierat arbetet med att utveckla den nya inriktningen på det internationella masterprogrammet med pengar från Avans-programmet, som syftar till att utveckla nya forskningsbaserade utbildningar vid nya lärosäten och stärka kompetensförsörjningen i näringslivet på avancerad nivå och inom strategiskt viktiga områden.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>