Hem TEKNIK Alla elever i Malmö får en egen dator

Alla elever i Malmö får en egen dator

Publicerat av: Redaktionen

Alla elever i de kommunala grundskolorna i Malmö ska ha en egen dator eller läsplatta.

Grundskoleförvaltningen genomför just nu det första steget i den övergripande satsningen och 13 000 datorer är just nu på väg till Malmös elever.

– Jag är glad och stolt över att vi nu kan se till att alla elever i Malmö har ett modernt och ändamålsenligt arbetsverktyg, säger Anders Malmquist, grundskoledirektör.

Höstterminen har precis dragit i gång för de drygt 28600 elever som går i Malmös kommunala grundskolor.

Alla elever i Malmö får en egen datorMålet med satsningen är att alla elever ska ha ett eget arbetsverktyg, i de flesta fall en Chromebook-dator, inom tre år. Parallellt pågår en utveckling av det trådlösa nätverket ute på kommunens grundskolor.

– Det här är en satsning på vår digitala infrastruktur som är helt nödvändig och som jag hoppas kommer leda till högre måluppfyllelse, säger Anders Malmquist, grundskoledirektör.

Grundskoleförvaltningen har tecknat ett treårigt avtal med företaget Lin Education som ska leverera Chromebooks. Datorerna kommer att vara kopplade till elevernas arbetsytor i MaApps som är en del av Google Apps for Education som är den pedagogiska plattform som används i Malmös skolor.

Kostnaden för varje enhet är cirka 2000 kronor inklusive stöldskydd och kostnaden delas lika mellan förvaltningen och den enskilda skolan.

– Det ska inte spela någon roll vilken skola som eleverna tillhör utan det här gäller alla elever i kommunen vilket ökar likvärdigheten, säger Anders Malmquist.

Vid varje satsning på ökad infrastruktur i form av fler enheter så är stöldrisken en viktig aspekt att ta hänsyn till. Datorerna levereras i låsta lådor till skolorna och kommer utan dröjsmål att delas ut till eleverna som varje dag ska ta hem sina datorer.

Enheterna kan även på ett enkelt sätt låsas och göras helt obrukbara vid en stöld och grundskoleförvaltningens IT-avdelning har ett system för detta. Datorn innehåller heller inga dyrbara komponenter vilket gör att den är helt utan värde vid stöld.

Alla elever i Malmö får en egen dator– Säkerhetsaspekten är en naturlig del av en sådan här satsning eftersom det annars finns risk för oönskade verksamhetsavbrott, säger Jonas Törnebladh, utredningssekreterare för trygghet och säkerhet.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>