Hem FORSKNING Ny avgörande studie: inga bevis för att ADHD-droger fungerar

Ny avgörande studie: inga bevis för att ADHD-droger fungerar

Publicerat av: Redaktionen

Miljontals barn, ungdomar och vuxna, även småbarn, får amfetaminliknande droger, och rent amfetamin, för att sitta stilla i skolan.

Ett flertal undersökningar har tidigare visat att amfetaminbehandlingen inte fungerar men även att den förvärrar skolresultaten. Nu kommer en avgörande studie som återigen visar att det inte finns några bevis för att det fungerat. Så hur kan man ge barn amfetamin?

adhdOm det nu var så att någon var övertygad om att nerdrogning av barn med narkotikaklassade medel skulle hjälpa på något sätt, så visar en ny undersökning från respekterade Nordiska Cochrane institutet i Köpenhamn att det ”inte finns några klara bevis för att ADHD-drogerna har någon livsförbättrande effekt.”

Och det är slutsatsen i en mycket stor dansk analys av 185 studier av 12 000 barn i Amerika, Kanada och Europa.

Huvudförfattaren, psykologen Ole J. Stroebø menar att det är bakslag för de som trott på de positiva studier som redan publicerats.
– Uppfattningen har varit att det funnits ganska bra bevis och effekt av dessa läkemedel, därför var det mycket överraskande att finna att bevisen är så osäkra på grund av den dåliga kvaliteten på de ingående studierna, att man inte säga något om det verkar.

Generalsekreteraren för Bedre Psykiatri, Thorstein Theilgaard, är bekymrad.
– Det ser ut som en mycket solid studie. En rykande pistol, som dels pekar anklagande mot de medicinska regimer vi erbjuder våra psykiatriskt sjuka barn och ungdomar samt bristen på forskning.

Men som vi skrivit om tidigare, så är detta ingen nyhet. Flera studier visar att ADHD-drogerna inte fungerar, och faktiskt försämrar skolprestationerna, men också att de har kraftiga och allvarliga biverkningar. Dock har det varit väldigt tyst om dessa.

  • ”ADHD-droger: Till synes kortsiktig positiv effekt, men med obehagliga långtidseffekter.” (1)
  • Med ytterligare data: ”Långtidsstudie visar: ADHD-droger ger sämre skolprestationer.”(2)
  • Och man hade kunnat läsa en granskning från mars 2013 om de avgörande långtidsstudierna: ”Alla stora långtidsstudier: ADHD-preparat ger inga positiva effekter, bara skador.” (3)

Att läkare i ljus av dessa undersökningar fortsätter skriva ut narkotikaklassade preparat till barn är mycket svårt att förstå, eftersom det inte längre finns någon grund för utskrivningen – och då är det ovetenskapligt, med andra ord kvacksalveri.

Att då Socialstyrelsen ger ut nya rekommendationer där varje barn med ADHD-diagnos skall få amfetamin eller amfetaminliknande droger är nästan omöjligt att förstå om man inte vet att de invaderats av psykiatriska ”experter” med kraftiga anknytningar till de läkemedelsbolag som tillverkar narkotikan.

Att sedan media vägrar att ta upp detta är en annan sak som skulle behöva diskuteras.

Ref.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD009885.pub2/abstract
http://www.mx.dk/nyheder/danmark/story/13343239

(1) http://www.kmrsverige.nu/pressrel_2013_08_02-adhd-droger-till-synes-kortsiktig-positiv-effekt-men-med-obehagliga-langtidseffekter.htm
(2) http://www.kmrsverige.nu/pressrel_2013_07_19-langtidstudie-visar-adhd-droger-ger-samre-skolprestationer.htm
(3) http://jannel.se/ADHD.Preparat.pdf

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>