Hem NYHETER Ny lärarutbildning med kombinerad anställning i Helsingborgs stads skolor

Ny lärarutbildning med kombinerad anställning i Helsingborgs stads skolor

Publicerat av: Redaktionen

Höstterminen 2019 är det möjligt att söka till en helt ny typ av lärarutbildning.

Tillsammans med elva kommuner, däribland Helsingborg, har Högskolan Kristianstad skräddarsytt en utbildning där studenterna kombinerar studier med en anställning som lärare på en grundskola.

Lärarstudenterna får både lön och arbetserfarenhet och redan till hösten får de alltså sina första elever.

Ny lärarutbildning med kombinerad anställning i Helsingborgs stads skolor

Foto: Anna Alexander Olsson

Det handlar om en arbetsplatsintegrerad grundlärarutbildning med inriktning mot årskurs 4–6. Studenterna arbetar på en grundskola tre dagar i veckan och studerar två dagar i veckan.

Efter fem års studier har studenten fem års arbetslivserfarenhet och behörighet att undervisa i ämnena svenska, engelska, matematik, biologi, fysik, kemi och teknik. Detta upplägg gör att studenterna kan finansiera studierna med en månadslön under hela utbildningen.

– Nu kan studenten förankra sina studier med verksamheten i grundskolan vecka efter vecka och ta med sig erfarenheterna från sin lärarroll till studierna. Under tiden får de en naturlig plats i lärarkollegiet och när de är klara med utbildningen har de fem års eftertraktad yrkeserfarenhet, säger Henrik Svensson, dekan för Fakulteten för lärarutbildning vid Högskolan Kristianstad.

Sammanlagt är sju kommuner i Skåne och fyra i Blekinge med i lärarsatsningen och det är också dessa som anställer studenterna under studietiden. De elva kommunerna är Helsingborg, Karlshamn, Klippan, Kristianstad, Olofström, Osby, Ronneby, Simrishamn, Sölvesborg, Tomelilla samt Östra Göinge, och tillsammans har de cirka 25 platser för de blivande lärarna.

Ansökan till höstterminen 2019 öppnar 15 mars och stänger 15 april.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>