Nu kan lärare, elever, föräldrar och familjer som öppnat sina hem snabbt få en överblick över de digitala läromedel och digitala verktyg som erbjuds kostnadsfritt för att stödja de miljontals flyktingar som nu finns internt i Ukraina men också de över 4 miljoner flyktingar som letat sin tillflykt i europeiska länder.
Alla initiativ är sökbara i en databas och samlade på en plats.
Sökbara på språk, ämne och ålder
Databasen samlar de digitala läromedel och tjänster som nu gjorts tillgängliga, i vissa fall genom insatser för snabb översättning till ukrainska, över hela Europa. Beredskapsviljan har varit stor och databasen består av hundratals resurser, i takt med att flera leverantörer nu arbetar med att tillgängliggöra material på ukrainska förväntas den öka.
Den europeiska edtechbranschen, European Edtech Alliance, har öppnat en databas där kan man söka på resurser och tjänster, få information om stödet som är tillgängligt och vilka målgrupper resursen vänder sig till, det kan vara ålder, ämne eller annan information.
Man vill följa ukrainsk läroplan – i Sverige behöver klassrummen rustas med anpassat innehåll
Behoven, speciellt i närområdet till Ukraina, är enorma och förväntas öka än mer. Den ukrainska utbildningsministern har bett EU:s utbildningsministrar om stöd som följer den ukrainska läroplanen och ukrainska lärplattformar. Det rapporteras om att de plattformar som finns är tungt belastade och behöver avlastas i många länder. I Sverige finns inget initiativ för att ge eleverna tillgång till skola som följer den ukrainska läroplanen.
Här i Sverige handlar det om att vi nu ska ta emot ukrainska barn och elever som varken pratar svenska eller engelska i våra klassrum. Att använda elevens starkaste språk är en viktig väg till inlärning av andra språk och kunskaper men också skapa trygghet. Den här samlingen kan bli en bra resurs för lärare och skolor, säger Jannie Jeppesen, på den den svenska branschorganisationen, Swedish Edtech Industry. Men det finns också tjänster som hjälper till en snabb introduktion på arbetsmarknad för vuxna.
Flera svenska edtechföretag har tillgängliggjort sina resurser och läromedel på ukrainska och för högre åldrar engelska. Det handlar både om lärspel, undervisningsfilmer i olika ämnen och korta tech-utbildningar för att utbilda ukrainska flyktingar för en ny arbetsmarknad, liksom yrkesinriktad svenska för vuxna. Har man material som leverantör är man välkommen att lägga upp det.
Olika behov i olika länder
European Edtech Alliance (EEA), en paraplyorganisation för branschorganisationer i Europa, samlar in initiativ från alla de över 2400 edtechföretag de representerar i Europa. Flera av initiativen består också av arbeten och samlingar av edtechtjänster där Edtech Poland, Edtech Lithuania, Edtech Finland och Edtech Estonia arbetar tätt ihop med deras utbildnings- och utrikesdepartement för att möta behoven för att kunna hjälpa alla ukrainska flyktingar. I detta arbete har EEA tagit fram en modell för hur man kan möta behoven utifrån ett ekosystemperspektiv.
Det går inte att lösa utmaningen bara genom att ha tillgång till digitala tjänster som sådana, de är en pusselbit i som kan bidra i en helhetslösning. Rekommendationen från EEA är att använda de plattformar och lösningar man redan har och bygga på med tjänster man behöver för att möta ukrainska skolelever, men också arbetssökande. Lokalt kommer man att behöva anpassa till läroplaner och skolsystem, och databasen kan ses som ett stöd i att lätt hitta de resurser som finns.