Ny rapport ska synliggöra växande men dold grupp – varannan vecka- familjerna
Hem UNDERSÖKNING Ny rapport ska synliggöra växande men dold grupp – varannan vecka- familjerna

Ny rapport ska synliggöra växande men dold grupp – varannan vecka- familjerna

Publicerat av: Redaktionen

Sverige beräknas idag ha högst andel varannan vecka-boende barn i världen.

Trots det är varannan vecka-livet en förbisedd livsstil, såväl i officiell statistik som hos företag och i samhället.

Gruppen kan i det närmaste beskrivas som dold vilket får negativa konsekvenser för både barn och föräldrar. Nu släpper Happy Parents, grundarna bakom appenVarannan Vecka, en helt ny rapport för att synliggöra och nyansera bilden av varannan vecka-livet.

– Vi har länge arbetat med familjer som lever varannan vecka-liv. Föräldrarna känner ofta skuld för att man inte lever upp till idealbilden av kärnfamiljen och därför ger barnen en sämre uppväxt. Men forskning visar att varannan vecka-liv ofta är bättre för barn än när föräldrar fortsätter leva tillsammans men med mycket konflikter. Det är dags att varannan vecka-familjer normaliseras och får en självklar plats i samhället, säger Linda Ljunggren Syding, VD och grundare på Varannan Vecka.

Bästa boendeformen

Bristfällig statistik ger i kombination med medias porträttering av varannan vecka-familjer en missvisande bild av livsstilen. Rapporten visar däremot att varannan vecka är den bästa boendeformen för barn med separerade föräldrar – om föräldrarna kan samarbeta. Dessutom finns det flera positiva effekter när föräldrar i större utsträckning delar på ansvaret för barnen.

– Ett delat ansvar skapar förutsättningar för jämställda förebilder vilket i sig påverkar barnets självbild och du som förälder får utrymme att fokusera på dina behov. Dessutom visar forskning att barn mår bättre av att bo med separerade föräldrar med en fungerande kommunikation än med samlevande i konflikt, säger Malin Bergström, Barnpsykolog och medgrundare på Varannan Vecka.

Målgruppen växer

Ny rapport ska synliggöra växande men dold grupp – varannan vecka- familjernaCirka en av tre barnfamiljer i Sverige är idag en icke-kärnfamilj och bland nyseparerade växer antalet som väljer varannan vecka som boendeform. Något som enligt Linda Ljunggren Syding, VD och grundare på Varannan Vecka borde sätta press på fler aktörer.

– Trots att boendeformen ökar saknar familjerna en bekräftelse från samhället och näringslivet. Det kan ta sig uttryck i olika form men att det idag exempelvis inte finns ett större utbud av varannan vecka-gymkort, -kurser eller -matkassar är förvånande.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>