Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Försöksverksamheten med kontakttolkutbildning inom yrkeshögskolan förlängs

Försöksverksamheten med kontakttolkutbildning inom yrkeshögskolan förlängs

Publicerat av: Redaktionen

Regeringen har beslutat att utöka och förlänga försöksverksamheten med kontakttolkutbildning inom yrkeshögskolan.

Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) ansvarar för att genomföra försöksverksamheten, och de första utbildningarna startade i januari 2019.

Försöksverksamheten med kontakttolkutbildning inom yrkeshögskolan förlängs

utbildningsminister Anna Ekström

Dagens beslut om utökning och förlängning fattas för att få ett breddat underlag för regeringens framtida överväganden om Sveriges tolkförsörjning.

– Vi behöver fler tolkar. Genom att förlänga den aktuella försöksverksamheten inom yrkeshögskolan får regeringen ett bättre underlag för framtida beslut om yrkeshögskolan är en lämplig hemvist för kontakttolkutbildningen, säger utbildningsminister Anna Ekström.

MYH får i uppdrag att se till att cirka 160 nya utbildningsplatser fördelade på två nya utbildningsomgångar kan komma till stånd.

Nästa utbildningsomgång ska starta under 2021. Myndigheten ska möjliggöra för nya utbildningsanordnare att ansöka om och erbjuda utbildning till kontakttolk inom yrkeshögskolan.

De första resultaten från uppföljning och utvärdering av försöksverksamheten ska redovisas senast den 1 november 2022. Denna redovisning ska bland annat innehålla en bedömning av om utbildningarna kräver nationellt likvärdigt innehåll. Uppdraget ska slutredovisas senast den 15 april 2024.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>