skogmulle
Hem PEDAGOGSNACK Ny sagobok med Skogsmulle lär barn om allemansrätten

Ny sagobok med Skogsmulle lär barn om allemansrätten

Publicerat av: Redaktionen

Friluftsfrämjandet vill öka barns kunskap om allemansrätten och har fått stöttning av Naturvårdsverket i framtagandet av en ny sagobok med Skogsmulle – Skogsmulle och besökarna på ön.

Känslor, empati och omsorg om naturen står i fokus när vi får följa med Skogsmulle på ett nytt spännande äventyr.

Målet är att fler barn ska vilja vara ute i naturen och känna sig hemma där. Man vill också att utmaningarna med skador och negativ påverkan på djurlivet utomhus minskar.

– Genom att följa Skogsmulles äventyr både på land och på vatten förmedlas kunskapen om allemansrätten på ett lustfyllt och lekfullt sätt. De unga läsarna får förståelse för varför man inte alltid får gå iland på en ö och varför t.ex hundar måste vara kopplade under vissa tider av året, säger Katarina Oldenburg, projektledare på Story House Egmont.

Den spännande berättelsen Skogsmulle och besökarna på ön är den tredje i den nya sagobokserien om barnens bästa vän i skogen. På samma sätt som i tidigare sagor bjuds barnen in till att bli små skogsdetektiver och upptäcka pyssliga saker på sidorna. Men också till samtal med vuxna, till exempel om varför ska man bära flytväst när man är ute och paddlar och om hur ruvande fåglar känner sig när man kommer för nära?

–När allemansrätten sätts in i en engagerande berättelse blir den också lätt att förstå. Skogsmulle och besökarna på önär en rolig och spännande bok som lockar barn till nyfikenhet, kärlek och empati för naturen och samtidigt sätter den allemansrätten i sitt sammanhang. Vår erfarenhet är att barnen ofta är naturens förste kämpar, och ju mer de får lära sig så stärks den omtanken. Vi hoppas att Skogsmulles böcker kan vara det som väcker den där första nyfikenheten eller förstärker den, säger Emelie Thorngren, verksamhetsansvarig för Skogsmulle och skogens värld på Friluftsfrämjandet.

Sagoböckerna med Skogsmulle är ett led i Friluftsfrämjandets nysatsning på Skogsmulleverksamheten samt den revitalisering av Skogsmulle som karaktär och varumärke som inleddes förra året. I tätt samarbete har Story House Egmont och Friluftsfrämjandet förnyat Skogsmulle både till utseende och berättarmässigt.

Skogsmulle och besökarna på ön släpps den 9 augusti och finns att köpa i bokhandeln, dagligvaruhandeln och på nätet, bl.a. på dintidning.se.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>