Nya digitala lås ska öka säkerheten på Göteborgs kommunala skolor
Hem SÄKERHET Nya digitala lås ska öka säkerheten på Göteborgs kommunala skolor

Nya digitala lås ska öka säkerheten på Göteborgs kommunala skolor

Publicerat av: Redaktionen

Under 2023 ska grundskoleförvaltningen se till att alla dörrar på Göteborgs Stads 146 grundskolor har ett nytt digitalt låssystem.

”Med hjälp av de nya låsen får vi bättre kontroll på vem som kommer in i lokalerna. Det är också lättare att spärra borttappade nycklar. Men även att låna ut nycklar som enbart fungerar vissa tider och dagar – vilket är bra då idrottsföreningar och liknande lånar skolans lokaler”, säger Kristian Johansson, säkerhetschef på grundskoleförvaltningen.

En nyckel för alla skolor
Skolorna kommer att kunna styra nycklarna digitalt och kan ge olika personer möjlighet att öppna olika dörrar. Till exempel kommer Räddningstjänsten kunna öppna alla dörrar på skolorna med en enda nyckel. Samtidigt som en lärare kan öppna de dörrar som just hen behöver ha tillgång till.

Nya digitala lås ska öka säkerheten på Göteborgs kommunala skolor

Nya lås ska öka säkerheten på skolorna.

Många fördelar med de nya låsen
Det nya låssystemet ska framförallt öka säkerheten på skolorna. Men också bidra till att skolornas lokaler används mer till exempel utanför skoltid.

”Göteborgs Stads har gett oss i uppdrag att se till att lokalerna kan lånas ut till fler aktörer än tidigare och användas under fler timmar på dygnet. Det kommer därför att vara enklare att låna ut nycklar framöver”, säger Kristian Johansson och fortsätter:

”De nya låsen ska också bidra till att våra skolor sparar tid och pengar. För framöver behöver skolorna inte byta ut hela låssystem om någon tappar bort en nyckel. Utan allt som krävs är att skolan spärrar nyckeln digitalt”.

”Väldigt smidigt”
Jasmiina Simpanen som är skoladministratör och ansvarig för det nya låssystemet på Härlandatjärnskolan tror att detta kommer att underlätta för skolans medarbetare.

”När jag tidigare arbetat med andra låssystem har det varit mycket nycklar i omlopp på skolorna. Många lärare har till exempel behövt ha olika nycklar för att komma in i personalrum, hiss, klassrum, fritids, musikrum med mera. Men nu behöver varje medarbetare på skolan bara ha en enda nyckel, vilket är väldigt smidigt. Att det är vi har färre nycklar i omlopp som vi lätt kan spärra ökar dessutom säkerheten”.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>