Sollentuna värd under EU-chefers möte om framgångsrik skola
Hem KOMMUNER Sollentuna värd under EU-chefers möte om framgångsrik skola

Sollentuna värd under EU-chefers möte om framgångsrik skola

Publicerat av: Redaktionen

Idag tog Sollentuna emot SKOLEUROPA!

Under tisdagen stod Sollentunas skolor värd när EU:s utbildningschefer hade möte om vägar till en framgångsrik skola.

Delegationen besökte Rudbeck gymnasium, Gärdesskolan och Mallas förskola för att se hur Sollentuna arbetar med bland annat tidiga insatser, skolavhopp och skolutveckling i socioekonomiskt utsatta områden.

Våren 2023 är Sverige ordförande i Europeiska unionens råd, även kallat ministerrådet. Ordförandeskapet innebär att Sverige planerar och leder arbetet i ministerrådet samt företräder rådet i förbindelserna med övriga EU-institutioner.

Värdskapet möjliggjorde att Sollentunas skolor fick stå som värd för EU-s utbildningschefer under tisdagen 21 mars då de hade möte om vägar till en framgångsrik skola.

– Vi är stolta över besöket och att vi fått vara värdkommun för ett så viktigt möte. Vi har arbetat systematiskt med att bli Sveriges bästa skolkommun och det glädjer oss att vi får visa vårt framgångsrika arbete i Sollentuna. Ett bevis på vårt hårda arbete är att Sollentunas utbildning väcker intresse både nationellt och internationellt, säger Soley Aksöz Lithborn (M), kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden.

EU:s utbildningschefer besökte Rudbeck gymnasium, Gärdesskolan och Mallas förskola för att höra hur Sollentunas skolor arbetar med bland annat tidiga insatser, skolavhopp och skolutveckling i socioekonomiskt utsatta områden.

Sollentuna värd under EU-chefers möte om framgångsrik skola

EU:s utbildningschefer besöker Sollentunas skolor

Temaområden som togs upp under besöket i Sollentunas skolor var:

  • Tidiga insatser och upptäckt av inlärningssvårigheter
  • Förebyggande av skolmisslyckande och avhopp
  • Skolutveckling i socioekonomiskt svagare områden
  • Arbetet med att stimulera de elever som har lätt för sig och behöver gå fortare fram i undervisningen

– Vi är väldigt glada för besöket. Vi har mycket att lära av varandra och hade flera givande samtal om aktuella utbildningsfrågor. Sollentuna är en kommun som länge har fokuserat på skolutveckling och det är extra roligt att det uppmärksammas även internationellt, säger Linda Ekstrand, förvaltningschef på utbildningskontoret i Sollentuna.

Utbildningscheferna hade en tvådagarskonferens under ledning av Utbildningsdepartementet. Deras gemensamma program innehöll, förutom besöket i Sollentuna, diskussioner gällande gemensamma frågor och utmaningar som vi som medlemsländer tillsammans delar.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>