Hem NYHETER Nya feriejobb i Östra Göteborg

Nya feriejobb i Östra Göteborg

Publicerat av: Redaktionen

Att låta så många ungdomar som det bara är möjligt få ett feriejobb har varit prioriterat i Östra Göteborg under flera år.

Men då Covid-19 stoppade många av de traditionella feriejobben inom kommunen, tvingades förvaltningen att tänka i nya banor och hitta kreativa samarbeten som lett till många spännande sommarjobb.

Nya feriejobb i Östra Göteborg 2

Viktor Forsell, en av Östra Göteborgs feriearbetare. Foto: Jenny Segersten

Ungefär 400 unga invånare i åldern 14-15 år sökte ett sommarjobb i Östra Göteborg. För att möta det stora intresset och erbjuda lika många arbeten som tidigare år fick tjänstepersonerna tänka nytt.

Förutom de mer vanliga sommarjobben inom kommunens verksamheter har förvaltningen i år anställt ungdomar för att hjälpa till vid de extra insatta aktiviteter som hålls för att erbjuda något till alla invånare som semestrar hemma i år.

Till exempel Skolan mitt i byn som bjuder in till familjeaktiviteter vid Bergsjöskolan och balkongkonserterna som hålls utanför stadsdelens äldreboenden. Förutom att ställa i ordning det rent praktiska, ser ungdomarna till att alla kommer ihåg att hålla distans och komma ihåg smittrisken.

Samarbeten med olika organisationer och företag har också gett många spännande feriejobb. Till exempel anlitar stadsdelen för tredje året föreningen Skepsis att hålla kursen Think! som handlar om att träna upp sitt kritiska tänkande och tänka sina egna och andras värderingar. I Drivhusets entreprenörsskola fick feriejobbarna lära sig att starta eget företag genom att testa, producera och marknadsföra sina idéer. Sommartekniker, ett samarbete med Volvo, SKF och Göteborgs Tekniska College, tog emot tjejer i årskurs 8, som åkte kollektivt till jobbet på Hisingen varje morgon.

Därtill kommer Popup games iRF-SISUs regi där ungdomarna skapar sport- och fritidsaktiviteter med besökarna. I arbetet ingick att lära sig att vara en god ledare och förebild. Genom Erikshjälpen och Bergsjöns kyrka har ungdomar både fått arbeta i butiken och med sociala aktiviteter. Att samla in svar till enkäten ”1000 unga röster i öster” har varit ett annat uppdrag vars resultat kommer att ingå i arbetet för ung demokrati i stadsdelen.

– Eftersom sommaren i år är speciell känns det extra bra att vi kunnat erbjuda så många sommarjobb. Ett jobb ger våra unga erfarenhet och en chans att tjäna egna pengar. Jag har också fått till mig från flera arbetsplatser att ungdomarna varit positiva till jobbet, passat tiderna och skött sig utmärkt, det känns naturligtvis väldigt roligt att höra, säger Yvonne Rundqvist från sektor Samhälle och kultur som har haft huvudansvaret för hela processen med att hitta arbetsplatser och sköta det administrativa kring anställningarna.

Så här i slutet av sommaren är hon trött men nöjd med vad hon och kollegorna har åstadkommit. Förvaltningen arbetade ända in i juni med att hitta platser och till slut blev det 250 jobb som lottades ut till högstadieungdomar. Därtill kommer 235 gymnasieungdomar från Östra Göteborg som fick ett sommarjobb genom Arbetsmarknad och vuxenutbildningsförvaltningen.

På bilden är Viktor Forsell som ska börja nian på Centrinaskolan i Kviberg. Han har arbetat en vecka med att samla in enkätsvar till ”1000 röster från öster” och ska nu hjälpa till på Skolan mitt i byns aktiviteter på Bergsjöskolan.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>