Hem NYHETER Nya formella metoder för språkbehandling i datorn

Nya formella metoder för språkbehandling i datorn

Publicerat av: Redaktionen

När datorer behöver representera en menings innebörd används ofta grafer, bestående av noder och kanter, som är beräkningsmässigt svåra att verifiera.

Genom att göra grafernas uppbyggnad tydlig kan många av svårigheterna hanteras mycket enklare.

Petter Ericson försvarar resultaten i sin avhandling måndagen den 4 februari vid Umeå universitet.

Nya formella metoder för språkbehandling i datorn

Petter Ericsson, doktorand vid institutionen för datavetenskap. Foto: Ulrika Bergfors

De vanligaste metoderna för automatöversättning, exempelvis Google Translate, är baserade på väldigt enkla regler som utnyttjar enorma mängder data för att skapa goda översättningar, något som gör att översättningar till mindre språk ofta håller betydligt lägre kvalitet.

Genom att använda mer komplexa metoder kan man uppnå högre kvalitet med mindre data, men själva databehandlingen kan i stället snabbt ta ohanterligt mycket datorkraft i anspråk.

Hemligheten ligger i att begränsa hur många olika gissningar som måste göras under verifikationsprocessen.

I de flesta formella modeller behöver en verifikationsalgoritm gissa både ordning och struktur i grafen i flera olika steg, vilket lätt kan ta exponentiellt lång tid.

I Petter Ericsons modell är i stället både struktur och ordning möjlig att läsa ut direkt, och verifieringen kan anta att ingenting ändras under körning.

Det finns ett antal förutsättningar för att hans formalismer ska kunna användas, vilket begränsar användningsområdena, men preliminära tester ser lovande ut för de semantiska grafer som motiverat arbetet. Grafer används inom många områden, inte bara språkbehandling, och det finns goda förhoppningar för att våra formalismer ska ha andra tillämpningar.

– En central del av resultaten är att vi skapar en direkt koppling mellan vissa grafer och enklare strukturer för vilka det redan finns välkända effektiva algoritmer. Som bonus blir det relativt självklart att bevisa ett stort antal relaterade egenskaper, även om det i flera fall dykt upp både en och två oväntade komplikationer, säger Petter Ericson.

I förlängningen kan de nya modellerna leda till förbättrad språkförståelse och automatöversättning, men de är så pass generellt uttryckta att de teoretiskt skulle gå att använda i nästan alla områden där grafers struktur och sammansättning behöver verifieras algoritmiskt på ett eller annat sätt.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>