Hem TEKNIK NTA-teman anpassade för grundsärskolan ökar möjligheten att lyckas i skolan

NTA-teman anpassade för grundsärskolan ökar möjligheten att lyckas i skolan

Publicerat av: Redaktionen

NTA (Naturvetenskap och teknik för alla) är ett skolutvecklingsprogram som ger pedagoger möjlighet att arbeta laborativt med naturvetenskap och teknik – från förskolan till årskurs 9.

Karin Sahlberg, som är lärare på Björkebyskolan och samordnare i Järfälla kommun för NTA, har anpassat tre teman för grundsärskolan: Kretsar kring el, Från frö till frö och Kemiförsök.

Arbetet med NTA special (material för grundsärskolan) har gjorts genom att anpassa temana efter grundsärskolans läroplan skolaoch låta lärare i grundsärskolan och träningsskolan få prova materialet och ge sina synpunkter. Även lärare i förberedelseklasser har fått prova materialet och ge sina synpunkter, för att se hur materialet kan användas i nyanländas lärande. Dessa teman kommer att finnas tillgängliga höstterminen 2016.

– Det handlar om att öka kunskaperna samtidigt som det är en demokratisk fråga för en likvärdig skola. I Sverige ligger vi i framkant med det pedagogiska arbetet i grundsärskolan och vi har kämpat för att lyfta fram möjligheterna för denna elevgrupp att också få chans att lyckas i skolan, säger Karin Sahlberg.

Ungefär hälften av Järfällas elever i grundskolan arbetar i nuläget med olika NTA-teman. Även flera förskolor arbetar med NTA-teman. Under våren har NTA arbetat fram flera teman för grundskolan, bland annat två digitala teman, Kroppen och Rymden.

– Det är viktigt att utveckla skolmaterial efter verksamhetens behov och material som riktar sig till grundsärskolan är efterfrågat. Karins anpassningar är ett värdefullt komplement i arbetet med NTA-teman, säger Gerd Bergman, utvecklingschef på NTA Skolutveckling.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>