Från rymdfrossa till framtid – det här händer på Tekniska museet
Hem EFTER PLUGGET Från rymdfrossa till framtid – det här händer på Tekniska museet

Från rymdfrossa till framtid – det här händer på Tekniska museet

Publicerat av: Redaktionen

Tekniska museets besökare kan se fram emot ett år med två nya utställningar och programaktiviteter som sträcker sig från förmiddag till sena kvällar.

De tre teman som står i fokus är “Play”, “Move” och “Eat”.

Här är några av höjdpunkterna på Tekniska under 2022.

Moving to Mars – sista avgångarna

Det pågår Mars-feber på Tekniska museet, och ännu finns chansen att uppleva den röda planeten innan sucéutställnigen Moving to Mars fortsätter sin världsturné. I utställningen får du prova livet i ett fullskaligt rymdboende, blicka ut över Mars-horisonten och till och med känna lukten av den röda planeten. Om du har tur blir du bjuden på rymdsnacks, gjort av rostade larver och skalbaggar.

Antropocen – visas till och med 9 januari

Följ med konstnärerna Edward Burtynsky, Jennifer Baichwal och Nicholas de Pencier på en resa till platserna på jorden som vi alla bär ansvar för men sällan ser. Se häpnadsväckande vackra men samtidigt skrämmande bilder från brunkolsgruvor, marmorbrott och läckande oljeledningar.

Zero City – öppnar i mars

Zero City är en 1200 kvadratmeter interaktiv och utmanande utställning där besökarna tillsammans planerar transporter av människor och gods för morgondagens fossilfria stad för att klara klimatmålet. Följ med till hamnen, kraftverket, köpgatan, bakgatan, torget och de andra delarna och möt olika aspekter av hur man kan planera framtidens klimatsmarta och behagliga stad.

Från rymdfrossa till framtid – det här händer på Tekniska museetFoodprints – öppnar hösten 2022

I ett samarbete mellan Tekniska museet och tre andra museer och science center i Europa får museet under de kommande åren besök av en serie spännande och aktuella utställningar. Först ut är Foodprints – en interaktiv utställning om hur våra val av mat inte bara påverkar oss utan även vår framtid.

Barkvällar på Tekniska

Succén med temakvällar fortsätter även 2022. Barhäng, brädspel, performances, författarsamtal och quiz är några av favoriterna på Tekniska när de vuxna får bestämma.

För skolan

Plastslöjd

Tekniska museet har tillsammans med Håll Sverige Rent och Hand In Hand startat initiativet Plastslöjd, och i februari ställs ett första plastslöjdskonstverk ut på museet. Under våren och höst fortsätter projektet i skolor i hela landet. I fem steg jobbar klassen med allt från att samla plast i naturen till Plastkemi, Plastsamhällskunskap, Plastmatte – och såklart slöjdande. Det är ett enkelt och roligt sätt att engagera högstadieelever i en av vår tids viktigaste miljöfrågor. Utvalda bidrag från plastslöjden visas upp på museet.

Rymdundervisning med ESERO Sverige

I över 15 år har ESA drivit sitt utbildningsprojekt ESERO som nu finns i 19 länder i Europa. Med rymden som språngbräda i undervisningen är syftet att öka barn och ungdomars intresse för STEM-ämnena, det vill säga naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik. Bakom initiativet att ta ESERO till Sverige står Tekniska museet, KTH och Wisdomekonsortiet.

Nytt skolprogram kopplat till Zero City

Innovation och hållbarhet engagerar eleverna i utmaningen kring att skapa framtidens stad. Tillsammans med utställningen släpper Tekniska museet ett skolprogram med bl.a. teknik, samhällskunskap, historia med nära koppling till läroplanen.

First Lego League – finaltävling på Tekniska 2022

Världens största teknik- och vetenskapstävling som inspirerar barn och unga i åldern 4-16 år att bli morgondagens ingenjörer, forskare och problemlösare. Genom samhällsaktuella uppdrag får deltagarna uppleva vetenskap och teknik på ett engagerande och spännande sätt!

Nya utmaningar med Maker Tour

Under året släpper Museets mobila verksamhet Maker Tour nya utmaningar som skolor kan haka på i klassrummet. Dessutom rullar Makerbussen ut till fler skolor och andra platser.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>