Nytt regeringsbeslut – nya utbildningsmöjligheter
Hem NYHETER Nytt regeringsbeslut – nya utbildningsmöjligheter

Nytt regeringsbeslut – nya utbildningsmöjligheter

Publicerat av: Redaktionen

Nytt regeringsbeslut gör det enklare att yrkesväxla till ett bristyrke.

Nytt regeringsbeslut – nya utbildningsmöjligheter

Regeringen vill intensifiera arbetet med att elektrifiera transportsektorn.

Men bristen på elinstallatörer är omfattande och kan sätta käppar i hjulen för hela elektrifieringsprojektet, varnar branschen.

Utbildningsminister Anna Ekström vill göra det enklare att skifta till ett yrke där det råder brist.

– I den elektrifieringen är det helt avgörande att vi har tillgång till inte bara elinstallatörer men också rätt kompetens till batterifabriker och transporter, säger utbildningsminister Anna Ekström till Dagens Industri. (DI, 16/2)

Sverige har som mål att minska utsläppen från transportsektorn med 70 procent 2030 jämfört med 2010. För att lyckas med det spelar elektrifieringen av den svenska fordonsflottan och utbyggnaden av laddinfrastrukturen en nyckelroll. Men en flaskhals är bristen på rätt kompetens.

– Sammantaget är elbehovet en jättefråga. Fram till 2045 står vi inför mycket stora förändringar av hela transportsystemet, som då ska bygga på el. Samhällsutvecklingen är så beroende av elförsörjningen, vi måste hitta långsiktiga och stabila förutsättningar för att kunna utveckla elnäten tillräckligt snabbt, säger Henrik Bergström, samhällspolitisk chef på elnätsbolaget Ellevio till Dagens Nyheter (DN, 11/3)

Bransch- och Arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen flaggade nyligen för att det kommer att fattas 28.000 elinstallatörer inom några år – och behovet kommer att öka ytterligare. De vill se att regeringen förenklar möjligheter för omskolning.

Regeringen har tagit beslut om att ändra prioriteringsreglerna till komvux och yrkesvux. Syftet med förändringen är bland annat att de som vill läsa på komvux för att ställa om till en annan yrkesbana ska ha möjlighet att göra det i högre utsträckning. Den som vill utbilda sig till ett bristyrke har större chans att göra det inom komvux. Samma urvalsregler kommer även att gälla inom regionalt yrkesvux. De nya ändringarna träder i kraft den 1 juli 2021.

Som utbildningsföretag kan vi bidra till att bygga Sveriges energiomställning. Vår elektrikerskola erbjuder fem olika utbildningsinriktningar som är tillgänglig för alla, oavsett vart i landet man bor: Installation, Distribution, Industri, Automation samt Larm och Säkerhet

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>