Hem NYHETER Omställning utmanar – men är här för att stanna för Lunds Senioruniversitet

Omställning utmanar – men är här för att stanna för Lunds Senioruniversitet

Publicerat av: Redaktionen

Enligt den senaste upplagan av rapporten ”Svenskarna och internet” blir Sveriges äldre allt mer aktiva på internet.

Det gäller även medlemmarna i Lunds Senioruniversitet som från och med årsskiftet kan ta del av föreläsningarna online.

Omställning utmanar – men är här för att stanna för Lunds Senioruniversitet

Medlemmarna i Lunds Senioruniversitetet kommer att ta del av föreläsningarna via Youtube under 2021.

Detta välkomnas av flera medlemmar, samtidigt som saknaden efter gemenskapen är stor.

Äldre har tagit klivet ut på internet, och börjat använda sociala medier mer än tidigare.

De har börjat e-handla mer och har fler videosamtal med släktingar och vänner och blir mer positiva till digitaliseringen, slår rapporten fast.

Föreläsningar streamas

Även på Lunds Senioruniversitetet styrs verksamheten om till digitala plattformar. Till exempel kommer föreningens föreläsningar att streamas via Youtube med start vid årsskiftet. Pandemin till trots kan medlemmarna ta del av föreläsningar om allt från kyrkliga kulturarv till Missing people och USA efter valet.

Lars Haikola är ordförande och han tycker att omställningen är både positiv och utmanande, efter en hel termins inställda föreläsningar.

– Jag pratat med flera medlemmar som tycker att det är mycket positivt att vi nu börjar streama. Därför tror jag att den digitala omställningen är här för att stanna. Det finns flera medlemmar som av olika anledningar har svårt att ta sig till föreläsningarna, även när vi tagit oss igenom pandemin. Då är livesända föreläsningar ett mycket bra komplement, säger han.

Att valet föll på Youtube har sin förklaring i att det är den plattform som nyttjas i den lokal som hyrs för föreläsningarna .

– Men det kommer att finnas utmaningar. Dels tekniska, både för tittarna och för oss som arrangörer. Kommer vi till exempel att få till en bra ljud- och bildkvalitet? Vi har i dagsläget inte riktigt den vanan inne än. Dessutom är det inte särskilt roligt för föreläsaren att tala in i en kamera i en tom sal, säger Lars.

Viktig social roll

Den speciella dynamik och nerv som kan uppstå vid en fysisk föreläsning riskerar också att gå förlorad vid en digital träff. Utöver detta fyller de fysiska träffarna vanligen en mycket viktig social roll för föreningens medlemmar.

– Att träffas en gång i veckan och lyssna på ett föredrag som man sedan kan diskutera tillsammans ger enormt mycket för många. Så det har varit ett långt tråkigt år för oss alla. Därför känns det bra att vi nu kan ställa om till digitala föreläsningar. Det är verkligen långt mycket bättre än ingenting, avslutar Lars.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>