Prinsparets Stiftelse på ITAKOM
Hem NYHETER Prinsparets Stiftelse nu på ITAKOM

Prinsparets Stiftelse nu på ITAKOM

Publicerat av: Redaktionen

I början av förra veckan besökte Stiftelsens generalsekreterare Kim Waller och verksamhetsansvarig Essi Alho den internationella konferensen It Takes All Kinds Of Minds: ITAKOM.

Syftet med konferensen, som anordnades av Salvesen Mindroom Centre, är att sprida kunskap om neurodiversitet, sammanföra olika perspektiv för att bättre förstå begreppet och inte minst bidra till en värld där allas våra olika sätt att vara och tänka ryms.

Förutom att medverka på konferensen besökte Kim och Essi Salvesen Mindroom Centre, för att lära mer om verksamheten och det praktiska arbetet för att stötta familjer och barn med neurodivergens.Prinsparets Stiftelse tittar nu på möjliga sätt att fortsätta samverka med centret.

Sophie Dow är grundare av Salvesen Mindroom Centre, och arbetar sedan länge med olika typer av neurodivergens samt inkluderings- och rättighetsfrågor för denna grupp.

Ett för konferensen centralt begrepp var neurodiversitet, som beskriver att var och en har sitt unika sätt att tänka, lära sig och interagera med sin omvärld, och att det inte finns ett ”rätt” sätt att vara på. Begreppet användes först av den australiensiska sociologen Judy Singer, som med neurodiversitet ville bredda vår begreppsapparat.

Prinsparets Stiftelse på ITAKOM

Essi och Kim på plats i Edinburgh

Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri och docent vid Uppsala universitet, pratade om ADHD hos flickor, och att normen för diagnosticering till stor del bygger på killar och män. Till följd av det är det många kvinnor med ADHD som inte diagnosticeras, eftersom symptomen hos kvinnor inte ”stämmer överens” med diagnosen.

Konferensen innehåll oerhört många och viktiga insikter som kommer att vara av stort värde för Stiftelsens fortsatta arbete med dyslexi, inte minst i vår stora vision om att alla barn och unga ska ha möjlighet att vara sig själva.

Kim Waller sammanfattar konferensen och vikten av att verka för barn och ungas framtid med följande: ”We need to stop changing our children for the world and start changing the world for our children.”

Håll utkik efter Stiftelsens kommande satsningar inom området, och hör av dig om du ser synergier för samverkan!

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>