Fler lärare behövs
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Nya möjligheter nu att bli lärare

Nya möjligheter nu att bli lärare

Publicerat av: Redaktionen

Fler lärare behövs.

Grunden är att studenten bygger på sin tidigare examen till en lärarexamen. Allt på ett år.

– Tanken är att locka fler till läraryrket och helt enkelt få fram fler färdiga lärare som kan gå ut och börja undervisa direkt efter ett år, säger Karin Flensner, programansvarig på Högskolan Väst.

Det handlar om en ettårig Kompletterande Pedagogisk Utbildning (KPU) som erbjuds från och med i höst på tio lärosäten i Sverige och där Högskolan Väst är ett. Det är en ny satsning från regeringen som leder till en grundlärar- eller ämneslärarexamen, för att försöka öka antalet behöriga lärare. Försöksverksamheten sträcker sig till januari 2028.

Matematik, naturvetenskapliga eller tekniska ämnen
Fler lärare behövsKPU vänder sig till den som redan har högskolestudier i de ämnen som undervisas i svensk skola. Genom KPU kan man komplettera sina tidigare studier och ta ut en lärarexamen. Den bygger på att man sedan tidigare har akademisk yrkesexamen eller en generell examen på 180/ 240hp och KPU:n fokuserar på pedagogik. Högskolan Väst erbjuder KPU 60hp till ämneslärare inom matematik, naturvetenskapliga eller tekniska ämnen. Utbildningen läses på helfart under ett år. Den ges på distans och med cirka 12 dagar förlagda på campus i Trollhättan.

Karin Flensner refererar till regeringens uttalande:

– Enligt utbildningsminister Anna Ekström hoppas man att ”inom ett par år kommer till exempel jurister och civilingenjörer som har skolat om sig att kunna vara ute och arbeta som behöriga och legitimerade lärare. Det behövs i våra svenska klassrum.”

Karin Flensner instämmer i att det behövs fler lärare och fortsätter:

– Det råder ju lärarbrist i ett flertal ämnen, inte minst på den naturvetenskapliga sidan som är det vi erbjuder här på högskolan i nuläget i denna nya ettåriga KPU. Genom denna utbildning är till exempel personer med en ingenjörsexamen behöriga både i matematik och teknik då man utgår ifrån att matematik ingått i ett flertal kurser i deras examen, även om det inte har varit kurser i ”ren” matematik.

Även tvåårigt snabbspår finns
Sedan tidigare erbjuder Högskolan Väst KPU 90 hp i närmare 20 undervisningsämnen. Denna utbildning innebär två års studier med 75 procent studietakt och med en campusförlagd dag i veckan och har samma syfte – att förkorta vägen för redan ämneskunniga att kunna bli lärare.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>