Hem POLITIK Rumäniens första skola för barn med funktionsnedsättning fyller 25 år

Rumäniens första skola för barn med funktionsnedsättning fyller 25 år

Publicerat av: Redaktionen

Lions Sverige startade 1994 Rumäniens första skola för barn med funktionshinder.

Efter att ha tagit del av fruktansvärda TV-bilder hur barn med funktionshinder förvarades på förskräckliga institutioner.

Barn med funktionshinder hade inte rätt att gå i skola, ingen vård, de var helt utestängda från samhällets omsorg och undervisning. Ett oerhört lidande för barnen och deras föräldrar.

Rumäniens första skola för barn med funktionsnedsättning fyller 25 årLions Sverige beslutade att genomföra ett projekt med mål och syfte ge livskvalitet till dessa barn. Projektet Framtid Rumänien startade i september 1991 med tre inriktningar.
– Bygga ett utbildnings- och utvecklingscenter för habilitering och ett dagcenter som skulle kunna bli en förebild för likartade center i Rumänien.
-Vid universitetet i Oradea introducera en utbildning för lärare med specialinriktning på funktionsnedsättning.
-Svenska läroplaner skulle omarbetas och appliceras på rumänska förhållanden för utbildning av personal som ska arbeta med barn med funktionsnedsättningar.
Roland Nilsson från Lions Club Floby blev projektledare för Framtid Rumänien.

Förskollärarutbildningen vid Linköpings Universitet.1993 vidareutbildade 17 unga rumänska lärare i hur man undervisar och stimulerar barn med olika funktionsnedsättningar. Lärarna, som valts ut av universitetet i Oradea, lärare som fått vidareutbildning i Sverige ska sedan handleda lärare i Rumänien.
Personalen döper anläggningen till Casa Minunata – ” det underbara huset”. Invigningen av Lions Sveriges ditintills största internationella projekt äger rum i oktober 1994.

Det var Lions Sverige som genom insamlingar kunde garantera driften av skolverksamheten. I januari 2000 tar en stiftelse över ansvaret för drift och framtida ekonomi för Casa Minunata. I styrelsen för skolan fanns Lions medlem Christer Fält som med stort engagemang tillsammans med medlemmar från Lions i Oradea och skolans personal ansvarade för utvecklingen av skolan.

Verksamheten för barn med särskilda behov stöds idag av en stödförening som samordnar bidrag som lämnas i Sverige. Inkomna bidrag överförs till skolan utan onödiga omkostnader. Alla donationer riktas till barn med funktionshinder. Casa Minunata får idag en viss statlig skolpeng, som är lika stor för alla elever. Trots att det krävs betydligt större resurser för barn med särskilda behov får skolan inget extra stöd av rumänska staten till detta.

2006 blir Casa Minunata en inkluderande förskola dvs man tar även emot barn utan funktionsnedsättningar, vilket stämmer väl med målsättningen för skolan.

Vad har Lions i Sverige genom Casa Minunata medverkat till?
– Förändrat attityden till barn med funktionsnedsättningar i Rumänien.
– Byggt och öppnat en modellskola för barn med funktionsnedsättningar där de får utbildning, habilitering och inkluderas i skola och samhällsliv för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt.
– Genomfört första specialpedagogiska utbildningen i Rumänien i samarbete med rumänska utbildningsministeriet.

År 2011 utses Casa Minunata till Rumäniens bästa skola!

Casa Minunata är en inkluderande skola. En skola där mångfald är en självklarhet och ses som en tillgång.
Skolan startade som en skola enbart för barn med funktionsnedsättning. Skolans rektor Adriana du Plessis förändrade år 2006 strukturen på verksamheten och bjöd in alla barn till undervisningen oavsett bakgrund och tillhörighet.

Barn som inte har ett funktionshinder utvecklar här sina kvaliteter av empati, förståelse, kunskap och självkännedom.
Barn som begränsas av funktionshinder får växa upp i en accepterande, stödjande, kärleksfull och kreativ miljö. Casa Minunata är idag en modellskola i Rumänien och praktikplats för studerande inom specialpedagogik, fysioterapi och sociologi. Här genomförs också nationella och internationella konferenser.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>