Mängden data som samlas in har de senaste åren ökat explosionsartat.
För att möta industrins växande efterfrågan på personal som kan utveckla och använda specialiserad programvara för att automatiskt utvinna kunskap ur dessa enorma mängder av komplex data, startar BTH, Blekinge Tekniska Högskola, Sveriges första civilingenjörsprogram inom området data science.
Idag finns den digitala tekniken i stort sett överallt. Den finns i din tv och i din bil, när du besöker sjukhuset eller surfar på Facebook. Det blir enorma mängder data som samlas in då allt fler företag fäster sensorer på sina produkter som ständigt samlar in data och vi människor interagerar allt mer digitalt samtidigt som vi väljer att registrera allt från hur vi äter och sover till hur vi rör på oss.
Det finns således ofantliga mängder data som skulle kunna användas för att förbättra produkter eller kundupplevelser, förstå kunders behov bättre och förutspå framtida trender samt utveckla ny avancerad teknik. Svenska företag har börjat få upp ögonen för den outnyttjade potentialen som finns i att analysera data. Men för att kunna behandla, analysera och slutligen utvinna kunskap från dessa enorma mängder av komplex data – data science – behövs speciellt kompetens som industrin idag efterfrågar.
– Under de senaste åren har vi haft ett ökat söktryck till våra civilingenjörsprogram, vilket är roligt och bra både för oss och för den tekniska utvecklingen i regionen. Till hösten 2018 startar vi ytterligare två utbildningar med civilingenjörsexamen, varav en är inom data science och en inom marin teknik. Båda nya och intressanta områden som vi med spänning ser fram emot att sjösätta, säger Eva Pettersson, vicerektor vid BTH.
– Data science är ett område där vi utvecklar teori och metod för insamling, bearbetning och automatiserad analys av data med syftet att hitta mönster och utvinna ny kunskap, förklarar Niklas Lavesson, ansvarig för det nya civilingenjörsprogrammet vid BTH.
BTH har sedan ett par år tillbaka satsat på forskning kring dataanalys av stora datamängder. Forskningen har skett i samarbete med företag, till exempel Ericsson, Sony och Telenor och tanken är att företagen ska spela en central roll i utbildningen.
– En civilingenjör inom det här området kommer att få en bred förståelse för industrins utmaningar och behov kopplat till intelligent dataanalys. De kommer att kunna arbeta med hela processen – från att man vill lösa en uppgift till att man utvecklar en prototyp eller en sjösätter produkt som löser uppgiften med hjälp av lämplig data, summerar Niklas Lavesson.