Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Svenska gymnasiestudenter klarar konkurrensen om högskolans utbildningsplatser

Svenska gymnasiestudenter klarar konkurrensen om högskolans utbildningsplatser

Publicerat av: Redaktionen

De nya regler för omräkning av utländska betyg som UHR införde 2016 har fått avsedd effekt – sökan­de med svensk gymnasieexamen har inte missgynnats vid de senaste antagningarna till studier på högskolan.

Med de nya betygen A–F är det svårare att få toppbetyg på gymnasiet.

Svenska gymnasiestudenter klarar konkurrensen om högskolans utbildningsplatser

Sökande med svensk gymnasieexamen riskerade därför att tappa i konkurrensen om högskolans utbildningsplatser i jämförelse med sökande med utländska betyg.

Universitets- och högskolerådet (UHR) ska på regeringens uppdrag se till att konkur­rensen om svenska högskole­platser sker på så likvärdiga villkor som möjligt. Därför ändrade UHR:s styrelse föreskrifterna för omräk­ning av utländska och internationella gymnasiemeriter hösten 2016.

– Vår nya analys som publiceras idag bekräftar det vi rapporterade i december 2017, säger Ulf Melin, generaldirektör vid UHR. Styrelsen tog rätt beslut – tack vare de nya reglerna missgynnas inte sökande med svensk gymnasieexamen vid antagning till högskolan.

– Vår fördjupade analys visar också att i stort sett alla grupper med utländska eller interna­tionella betyg har klarat sig väl i konkurrensen både hösten 2017 och våren 2018.

– Men vi behöver analysera det finska betygssystemet närmare, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef vid UHR. Sökande med finska gymnasiebetyg har tagit färre utbildningsplatser än vad de borde ha gjort, både nu i vår och i höstas. Vi kommer därför att prioritera de finska omräkningstabellerna under våren 2018.

UHR fortsätter arbetet med att se till att konkurrensen om utbildnings­platserna blir så rättvis som möjligt för alla som söker till högskolan. Under 2018 planerar UHR att se över samtliga utländska gymnasiemeriter.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>