Hem PEDAGOGSNACK Safer Internet Day – ett tillfälle att prata med barnen

Safer Internet Day – ett tillfälle att prata med barnen

Publicerat av: Redaktionen

iss saftyJag har under en tid följt debatten kring Periscope. Appen som gör att du kan livesända från en smartmobil. Den är enligt vad jag förstår väldigt populär bland barn och unga. Och används för just det den är tänkt för, nämligen att dela livesända klipp via internet.

Debatten kring Periscope handlar om att skydda våra barn. Detta eftersom barns användning av appen skapar ännu en arena för nätmobbning och grooming. Bland pedagoger har debatten handlat om rädslan över att de i smyg bli huvudpersonen för en livesändning, eller att oskyddade elever skulle bli offer. Föräldrar uppmanas att raderaappen eftersom våra barn kan göra film på sitt eget rum. Genom livechatten och jakten på likes uppmanas de till att göra saker mindre lämpliga saker, allt i en jakt efter uppmärksamhet.

Inget nytt

Jag är dock inte säker på att man genom att ropa på förbud och demonisera barns användning av appen löser problemet. Handlar inte debatten snarare om en rädsla för att förlora kontroll?Borde ropen inte handla om att ställa krav på föräldrar och andra vuxna i barns närhet att prata om internet, om Periscope, om de tjänster som de använder, vad barnen delar och varför?

Dessutom är det ingen nytt att lägga upp livesändningar på webben, den tjänsten erbjuder både Bambuser och Google, så vad är egentligen nytt? Det som saknas är föräldrar som pratar med sina barn om hur de ska vara på nätet, att de ska tänka till innan de delar material, filmer, bilder och texter. För att de inte ska dela sådant som de kanske inte vill stå för.

Googla tillsammans

Safer Internet Day den 9 februari uppmärksammar barns och ungas närvaro på internet. Det är ett ypperligt tillfälle för dig som förälder att prata med barnen. En bra utgångspunkt är att göra en googling sökning på ”lärare” på Youtube och prata sedan med dina barn om vad ni hittat. Titta tillsammans och prata om vad ni ser. Lämpliga frågor kan handla om vem tror du har delat detta? Varför har de lagt upp det? Och vad tror att läraren som är på filmen skulle säga om hen såg filmklippet?

Berätta också för dina barn vad du är rädd för. Berätta om dina fantasier, eller om det som du läst på nätet och säg som det är: att du inte vill att ditt barn ska utsättas för fara, eller utsätta någon annan för kränkningar. Och att du hoppas att ditt barn inte skulle göra det bara för att möjligheten finns genom tjänster som Periscope.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>