Hem EFTER PLUGGET Nu öppnar Sveriges första skola helt byggd i massivträ och utifrån miljöcertifiering guld

Nu öppnar Sveriges första skola helt byggd i massivträ och utifrån miljöcertifiering guld

Publicerat av: Redaktionen

Herrestaskolan i expansiva Barkarbystaden, Järfälla, är Sveriges första skola helt byggd i massivträ och utifrån miljöcertifiering guld. Det gör den till en av Sveriges modernaste skolor ur ett miljöperspektiv – nästan koldioxidneutral och självförsörjande på el.

– Jag är stolt över att vi i Järfälla tänker nytt och bygger hållbart. Nya Herrestaskolan är troligen Sveriges modernaste och mest klimatneutrala skola, tack vare konstruktionen i massivträ och att vi satsat på att bygga utifrån de krav som finns för Miljöcertifiering Guld, säger Claes Thunblad, (S), kommunstyrelsens ordförande.

barkabystaden HerrestaskolanAtt Herrestaskolan är byggd helt i massivträ och utifrån Miljöcertifiering Guld innebär extra höga krav på bland annat energisparande, luft, akustik och kontroll på att inga farliga kemiska ämnen finns. Skolan blir nästan koldioxidneutral och på taket finns 1 400 kvadratmeter solceller som täcker i princip hela skolans energibehov.

– Det är härligt att få flytta in i kanske landets modernaste skola. Våra elever och vi i personalen har längtat efter detta. Miljön inomhus, där allt är i trä, känns rogivande och harmonisk. Vi kommer att trivas, utvecklas och lära oss mycket här, säger Satu Harnesk som är rektor och förskolechef för Herresta för- och grundskola.

Om Herresta för- och grundskola
Herresta för- och grundskola har plats för 100 barn i förskola och 300 elever i årskurs F-5. En stor satsning på kultur och fritid gör att flera av skolans lokaler som till exempel idrottshall, matsal, hemkunskapsal, danssal och slöjdsalar kan användas av allmänheten och föreningar på kvällstid och helger.

I skolan finns också en stor idrottshall med läktare, en 14 meter hög klättervägg och ett stort bibliotek som ska hålla öppet både för förskola, skola och allmänhet.

Skolan har en aktivitetspark som är skolgård under dagen och tillgänglig för alla i Barkarbystaden och Järfälla under övriga tider.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>